Поради необичайното студено време в Узбекистан зеленчуците поскъпнаха, като лукът поскъпна най-много. Очаква се постепенно повишаване на температурата, но цените на лука вероятно няма да намалеят, дори може да продължат да растат.

С настъпването на студеното време "незамръзнал" се превърна в основна характеристика на качествения лук, рекламиран от фермерите и търговците, а купувачите проверяват предимно партидите за замръзнал лук. За съжаление лукът в Узбекистан невинаги се съхранява в условия, подходящи за запазване на качеството през зимата. Складовете, пригодени за това, не разполагат с оборудване за поддържане на стабилна температура на въздуха, а често нямат дори елементарна топлоизолация. Освен това част от реколтата от лук в Узбекистан обикновено се съхранява само под навеси, за да се предпази единствено от дъжд.

Въпреки че температурата на въздуха през зимата в повечето региони на Узбекистан рядко пада под -10°С за дълго време, все пак понякога се случва, както беше тази зима. Студът е нанесъл огромни щети на запасите от лук в страната - много фермери и търговци признават, че всички или голяма част от тях са измръзнали. Също така много търговци са предлагали замръзнал лук за продажба на откритите пазари на едро.

В продължение на пет дни от 10 до 15 януари 2023 г. температурата на въздуха в столицата на Узбекистан, Ташкент, варира от -6 до -13°С през деня и от -8 до -17°С през нощта. Лукът замръзва при тази температура, след което може само да бъде изхвърлен, тъй като не може да бъде продаден с каквато и да е цел и се разваля много бързо.

Теоретично замразеният лук би могъл да се обели и да се продава замразен, но за това са необходими огромни хладилници с температура под -25°С и много персонал, който да обели лука при такива екстремни условия.

Средната цена на едро на жълтия лук в Узбекистан се увеличи от 5 000 на 6 000 UZS/kg (от 0,44 на 0,53 USD), т.е. с 20 %, от 6 до 13 януари 2023 г. Към 13 януари 2023 г. средната цена на едро е 3 пъти по-висока от тази на същата дата през миналата година и почти 4 пъти по-висока от тази на същата дата през 2020-2021 г.

Според анализаторите на EastFruit загубите на лук поради измръзване са намалили и без това малкото му предлагане на пазара. В същото време сега не се говори за износ, което послужи като причина за рязкото увеличение на цените на лука през декември 2022 г. Според официалните данни от 1 до 15 януари 2023 г. не е изнесен нито един тон лук просто защото цените му на вътрешния пазар в Узбекистан вече са твърде високи.

Освен това през първата половина на януари тази година Узбекистан се превръща в нетен вносител на лук.

Според предварителните оценки през този период са внесени над 3 000 тона лук, предимно от Казахстан.
Казахстан обаче обмисля да наложи ограничения върху износа. Министерството на земеделието и местните администрации в страната са инструктирани да анализират действителните запаси от лук, необходими за пълното задоволяване на местното търсене, и да следят цените: "Ако анализът покаже риск от недостиг на лук извън сезона, ще бъдат предприети предварителни мерки за защита на вътрешния пазар", съобщи пресслужбата на Министерството на търговията на Казахстан.

Съвсем предвидима последица от евентуално ограничаване на износа на лук от Казахстан ще бъде рязкото повишаване на цените му в Узбекистан, но все още е трудно да се предвиди точното увеличение. Все пак недостигът на лук на вътрешния пазар на страната е доста рядко явление.

Дори ако Казахстан не въведе скоро подобни ограничения, експертите смятат, че цените на лука в Узбекистан ще продължат да растат през следващите месеци, макар и може би не толкова бързо. За това ще допринесат няколко фактора.

На първо място, намаляването на запасите от лук в Узбекистан в контекста на и без това малкото му предлагане на пазара, докато до появата на новата реколта зимен лук на узбекския пазар има още много време - около 2-2,5 месеца.

На второ място, все още не е ясно как студеното време се е отразило на новата реколта от зимен лук в най-южните райони на Узбекистан, където той се появява за първи път на пазара. Възможно е ранният зимен лук също да е пострадал.

На трето място, не може да се изключи възможността за намаляване на запасите от лук и в Казахстан, тъй като и там бяха наблюдавани същите необичайно ниски температури. Това най-малкото ще доведе до ръст на цените на лука.

Все още има голямо търсене на лук от пакистанските вносители, което от своя страна поддържа високите цени на лука на вътрешния пазар в Узбекистан.