Украинските производители са възобновили износа на пресни ябълки за страните от Югоизточна Азия и Близкия изток, въпреки че украинските морски пристанища са блокирани от руски нашественици.

"Страните от Близкия изток се превърнаха в основна дестинация за износ на пресни ябълки през сезон 2022/23 г., след като започна прибирането на реколтата от есенните сортове ябълки. ОАЕ отново се превърнаха в основен купувач, като през първите три месеца на сезона са закупили почти 3 000 тона украински пресни ябълки. Сред другите основни вносители на ябълки от Украйна бяха Саудитска Арабия, Катар, Ирак, Кувейт и Оман. Показателно е възобновяването на износа за Малайзия, където украинските ябълки имат добра репутация. Все пак тя е много далеч от Украйна, а логистиката значително се е удължила и е поскъпнала. Въпреки това украинските производители продължават да намират решения дори в трудни условия и се представят на стратегически важните за Украйна пазари", казва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

В рамките на няколко месеца след началото на руската военна агресия производителите и търговците от Украйна намериха нови логистични маршрути и възобновиха доставките до най-отдалечените страни. Разбираемо, че приходите на украинските производители ще намалеят поради увеличаването на логистичните разходи, но те ще помогнат за покриване на производствените разходи на ефективните производители, като поставят основата за експанзия на външните пазари след победата над руския агресор.

По данни на EastFruit през първото тримесечие на сезон 2022/2023 г. (август-септември) Украйна е увеличила износа на ябълки за ОАЕ с 2% в сравнение със същия период на миналия сезон и с 11% за Катар. Обемът на износа на пресни украински ябълки за Узбекистан също е увеличен рязко - с повече от 3 пъти. В същото време износът за страните от ЕС е намалял доста рязко. През първото тримесечие само Румъния и Швеция сред страните от ЕС продължиха да внасят големи количества ябълки от Украйна.

Ако се оценява календарната година, през първите 10 месеца на 2022 г. Украйна е изнесла 2,4 пъти повече ябълки, отколкото през същия период на 2021 г., въпреки войната, започната от Русия.