Много възрастни хора, които живеят сами се радват на компанията на любимците си. Безспорно най-популярни сред тях са кучетата и котките, но първите макар и да изискват повече ежедневни грижи, правят значително по-малко пакости от домашната котка.

Възрастните хора, които искат спокойно да се насладят на старините си, имат нужда по-скоро от кротки любимци, които не биха ги изнервяли с непредвидени бели или съсипването на къщи и лични вещи. Доказано е, че отглеждането на куче има много положителни ефекти върху здравето като намаляване на тревожността, стреса и кръвното налягане. Разходките пък са чудесен начин за набавяне на дневната доза физическа активност, защото движението е здраве.

Възрастта не влияе на това колко добър стопанин е човек. Затова осиновяването или покупката на любимец от пенсионери трябва да бъде насърчавана – освен, че животинчето го чака по-добър живот, възрастните има къде да посвещават времето, което са свикнали преди да отделят за работа. Не само овдовели хора намират компания в четириногите – много възрастни двойки, чиито деца са „отлетели от семейното гнездо“ виждат любимците като следващо родителство.

Дори да имат опит, възрастните стопани трябва внимателно да подберат каква порода куче искат да имат в златните си години, когато някои неща са различни от преди. На младини може успешно да са тренирали и най-енергичните и големи кучета като хъски или бордър коли, но в този етап от живота си, може би има по-подходящи опции, с чиято енергия да се хармонират в синхрон. Най-подходящи са малко „по-мързеливите“ и лениви кучета със занижени нужди за активно движение, в сравнение с големите дългокраки породи. Такива са малките кучета като пудели, мопсове, померани и др. Дали кучето отговаря на начина на живот на семейството зависи индивидуално от стопаните и домакинството, но все пак на по-спокоен начин на живот отговарят по-кротките и малки породи. Възрастните стопани трябва да са уверени, че ще могат да посрещат хранителните, двигателни и хигиенни нужди на косматите си другари, а в замяна ще получават цялата им любов, привързаност и компания.

1. Френска болонка

Още срещана с името Бишон Фризе, тази болонка е малка, пухкава, жизнерадостна и отлична компания. Повечето хора могат лесно да се справят с размерите й от 6 до 11 кг средно тегло и максимален ръст от 30 см. Продължителността на живота ѝ е между 12 и 15 години. Характеризират се с къдравата си бяла козина, която трябва периодично на всеки месец-два да бъде подстригвана. С изключение на това поддръжката на бишоните е лесна. Те са относително лесни за обучение. Умерените ежедневни упражнения обикновено са достатъчни, за да поддържат френските болонки здрави и щастливи.

2. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол  Възрастна двойка на разходка с кучето си

Възрастна двойка на разходка с кучето си

Тази порода, селектирана през 20-и век, е един от малкото типа шпаньол, който се отнася към декоративните кучета. Също живее между 12 и 15 години и обикновено тежи между 6 и 8 кг. Като цяло кавалерите са малки кучета-компаньони и предпочитани от хора с по-малки жилища. Те самите са най-щастливи когато се сгушват със своите собственици – по нрав са любвеобилни, търпеливи, адаптивни, нежни и игриви. Имат средно дълга вълниста козина, цветовите разновидности включват бели, черни, бежови и кестеняви петнисти комбинации. Тези шпаньоли имат нужда от редовно разресване на козината, почистване на ушите и евентуално ходене за подстрижка при фризьор от време на време.

3. Хаванска болонка

Отново малка порода кучета, тежащи под 8 кг и с продължителност на живота между 14 и 16 години. Хаванските кучета са много социални, привързани и обичливи – обожават да прекарват време със стопаните си, което ги прави чудесен избор за стоящи предимно у дома възрастни. Те са игриви и интелигентни и затова лесно учат трикове. Не са склонни към прекомерен лай, но въпреки това са добри пазачи на дома. Тези болонки обаче се нуждаят от редовно подстригване, за да поддържат дългата си копринена козина гладка и без сплъстявания.

4. Мопс

Тази порода живее между 13 и 15 години и се приспособява лесно и точно към енергийните нива на собствениците си. Представителите ѝ са силно любящи – седенето в скута и даването на целувки ги задоволява напълно, могат да бъдат лесно възбудими в пристъпи на обич. Нуждаят се от съвсем кратки разходки през по-голямата част от времето и е възможно да страдат от брахицефален синдром и предразположение към затлъстяване. Наднорменото тегло влошава синдрома на дихателните пътища и може да причини редица заболявания, затова е важно мопсовете да спазват здравословна диета. Те са известни със своето набръчкано, късо муцунесто лице и къдраво навита опашка, а козината им е къса и гладка, обикновено със светлобежов или черен цвят.

5. Западнохайландски бял териер  Крал Чарлз II е страстен любител на Кавалер шпаньолът, затова той носи името му

Крал Чарлз II е страстен любител на Кавалер шпаньолът, затова той носи името му

Поредната порода с бяла, но среднодълга и двойна козина в списъка. Мъжките ѝ представители достигат до 10 кг, а продължителността на живота при тези кучета е в порядъка 13-16 години. Те са отлични и много лесни за отглеждане компаньони, с относително ниска поддръжка и винаги приятелски настроени. Породата е малка, но не толкова крехка колкото са помераните или болонките. Изискват подстригване, но не така често, както останалите изброени породи.

6. Померан  Западнохайландски бял териер

Западнохайландски бял териер

И като става дума, помераните са порода от типа шпиц, които живеят между 12 и 16 години и достигат максимално тегло от едва 3,5 кг. Те могат да бъдат пренасяни и в дамската чанта, с компактните си размери и са лесни за отглеждане. Помераните обичат да си играят с играчки за любимци и да спят в скута на стопаните си. Те се радват най-много, когато хората споделят дружелюбността им. Имат дълга и мека двойна козина, която варира от черно, през различните кафяви, рижави и червеникави нюанси до кремаво.

7. Ши дзъ

С произход от Тибет, това е екзотична и много популярна порода малки кучета. Те достигат най-много 7 кг и живеят между 10 и 16 години. Могат да бъдат упорити, но безпроблемно обучени. Те са още игриви, дружелюбни и съобразителни. Стопаните им срещат периодични разходи за подстригване, защото са предразположени към кожни проблеми. Характерни за тях са ниската стегната поза, дълга двойна козина, богата на цветови комбинации, къса муцуна и големи кръгли очи.

 

Померан
Померан