Първа прогноза за реколтата в България на COCEREAL

Реколтата от пшеница в ЕС през 2023 г. се очаква да достигне 128,9 млн. тона, което е ръст от около 2,5%. В почти всички големи страни-производителки се прогнозира увеличение на годишна база. За България първата прогноза на Европейската асоциация на търговците на зърнени храни - CОCEREAL е за реколта от 6,32 млн. тона при 5,91 млн. т за миналата година. Очакваният среден добив за страната ни е 530 кг/дка.

Като цяло СOCEREAL прогнозира производството от основните зърнени култури в ЕС да стигне до 282,51 млн. тона, което е със значимите 20,83 млн. т повече от миналата година.

Оптимистични са очакванията за реколта 2023 от зърно и в световен мащаб, коментира шефът на Софийска стокова борса Васил Симов. Производството на царевица в света също се очаква да бъде по-голямо от миналогодишното и да мине 1,2 млрд. тона.

Ако има опасения, те трябва да бъдат само от цените на енергоносителите, но на хранителните стоки, заяви Симов.

"Суровините не поскъпнаха много през 2022 г., някои дори поевтиняха. Голямото увеличението на храните се получи вследствие на силно повишените цени на електроенергия, природен газ, горива. Това повлия на всички преработватели, включително мелници и рафинерии. Трябва винаги да се прави разлика между цени на едро на основни борсови стоки, които не ни стреснаха с повишаване миналата година, и цените на готовия продукт в магазините, който поскъпва", напомни главният изпълнителен директор на ССБ.

Котировките „купува“ и „продава“ на хлебна пшеница в България в началото на 2022 г. бяха на нива от 530 до 550 лв. на тон без ДДС. В месеците май-юни достигнаха до 730-760 лв./тон и в края на годината завършиха с около 650–680 лв./тон. На годишна база увеличението е около 23%.

Още за зърнената реколта през 2023 г.  четете в новия брой на в. "Български фермер" от 23-29 януари