Така ще имате здравословна храна, а освен това може и да продавате пухените животинки, и то на добри цени

Развъждането на зайци не изисква големи първоначални инвестиции. Те не заемат много място - няколко клетки могат да бъдат поставени в плевня или под навес. Освен това заекът яде малко, така че разходите за произведеното месо ще са сравнително ниски. В същото време качеството на домашното заешко е отлично - то е крехко, с ниско съдържание на мазнини - истински диетичен продукт.

Колко яде заек?

Зайците растат много бързо. На възраст от 3-4 седмици вече започват да опитват зърно и прясна храна, а до месец и половина напълно преминават към самостоятелно хранене. До 4-5-месечна възраст животното е готово за клане.

От гледна точка на скоростта на угояване отглеждането на зайци е по-изгодно от отглеждането на свине:

  • храненето на прасенце отнема 7-8 месеца;
  • а диетичното месо от домашен заек ще бъде готово след четири.

Но какво тегло ще достигне заекът на възраст до 4-5 месеца зависи изцяло от състава на фуража. Един заешки труп тежи от 2 до 4 кг, разбира се, получаването на 3-4 кг лесно смилаемо диетично месо е много по-приятно от същото месо, но само 2 кг.

Около 1/3 от диетата на заека е от пресни и груби фуражи, които собственикът получава безплатно. Защото през лятото това е трева, клони на дървета и храсти, върхове на кореноплодни култури, пресни зеленчуци. А през зимата - сено, кореноплодни, смърчови или борови клони.

Останалите 2/3 от диетата на зайците е концентриран зърнен фураж. Това може да бъде:

  • готов комбиниран фураж;
  • смес от зърнени култури
  • или комбиниран фураж от собствено производство.

Особеността на храненето на зайците е, че гризачите ядат почти непрекъснато. През деня те идват до хранилката 30-50 пъти, така че трябва да получат много храна.

Въпреки това, няма защо да се страхувате, че цената на разходите на диетичното месо ще бъде твърде висока. Веднага след отбиването малките ядат малко, не повече от 80 г храна на ден. Постепенно консумацията на зърно се увеличава, така че до 2,5-месечна възраст заекът изяжда около 4 кг фураж. През периода на угояване изяждат 4,5-6 кг зърно на месец. До 4,5-5-месечна възраст питомците ви ще изядат още 10-13 кг храна, а общо около 15 кг за целия период на угояване.

И тъй като консумацията е толкова малка, струва ли си да спестите от качеството на фуража? За да получите тежък труп за 4 месеца, е необходимо да балансирате диетата на животните по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати, както и да я обогатите с комплекс от витамини, минерали и аминокиселини.

С какво да храните зайците

като имате предвид, че те не са взискателни към съдържанието, а са почти всеядни. Затова много стопани – любители зайцевъди, не се интересуват особено от диетата им: трева - през лятото, сено - през зимата, достатъчно овес - това е простото меню за тях, няколко моркова и няколко зелеви листа внасят разнообразие и дават витамини.

Разбира се, дори и на такъв небалансиран фураж, зайците растат. Разходите за фураж са минимални, но нетният добив на тегло е нисък. На един овес и трева никога няма да получите труп с тегло 4 кг.

Зайци за угояване

Първо, трябва да сте наясно какво съдържат пълноценните фуражи:

  • 16-18% суров протеин;
  • 2,5-2,6% сурови мазнини.

За сравнение овесът съдържа 10,5% протеин и 4,5% мазнини, докато ечемикът съдържа съответно 11,1% и 2,2%. Едно зърно няма да може да постигне желаното съдържание на протеин.

Сочните и груби фуражи са предимно фибри, освен ако не говорим за треви от семейство Бобови: детелина, люцерна или тревно брашно на тяхна основа. Тази трева е богата на протеини, тя е по-хранителна.

По правило сенокосът се извършва в ливади с треви. Но, ако тревата е била окосена след цъфтежа и е паднала в дъжда, качеството на такова сено е ниско. Заекът не е крава, той яде много по-малко сено, така че вместо нискокачествено сено е по-добре да използвате гранулирано витаминно-билково брашно, което е запазило всички витамини, растителни протеини и аминокиселини.

Имайте предвид, че при недостиг на протеин във фуража малките растат по-бавно, а зайците за угояване не наддават на теглото, което биха могли да постигнат при балансирана диета. За да се увеличи съдържанието на суров протеин във фуража, е необходимо да се въведе в диетата слънчогледово брашно или соево брашно, фуражна мая и месокостно брашно.

Грижи за бременни и кърмещи женски

Особено важно е да се спазва пълноценна диета при тях. В края на периода на бременността те ядат по-малко от обикновено. Но точно в този момент протича активното вътрематочно развитие на малките. Здравето и теглото на новородените зайци зависи от правилното хранене на майката.

Майчинският инстинкт на заека не е особено добре развит, затова тя не може да се нарече грижовна майка. Ако в диетата на женската няма достатъчно протеин, тя може да откаже да храни малките, а в крайни случаи са възможни и прояви на канибализъм.

При кърмещите женски консумацията на храна се увеличава, но не толкова поради консумацията на повече зърно, а поради увеличаване на дела на сочните фуражи. Прясна трева, кореноплодни растения, зеленчуци стимулират производството на кърма.

Зайкинята изразходва много хранителни вещества за лактация, така че диетата й трябва да бъде по-богата по състав. Съдържанието на суров протеин във фуражите трябва да бъде 18-19%, а на сурови мазнини - 3%.

Препоръчителни са витаминните добавки

Животните могат да получат необходимото количество сол сами, ако в клетката се постави близател за сол. Но с минералите и витамините ситуацията е малко по-сложна.

Зайците имат високи изисквания към калций и фосфор, но е възможно и само смесването на фуражна креда в смес от натрошено зърно. Но, ако го добавите в хранилката към цели овесени ядки или ечемик, кредата пада на дъното и остава непотърсена.

Животните, хранени със зърно, растат добре, особено през лятото, когато ежедневната им диета включва прясна трева, моркови и зеле. Въпреки това, дори през лятото, зайците имат дефицит на минерали.

Важно: Съдържанието на калций и фосфор в зърното и пресните фуражи не покрива нуждите на зайците. Животните компенсират липсата на минерали, като гризат дървесината на зайчарника. За един сезон гризачите могат да направят новата клетка неизползваема, постепенно смилайки дървените пръти на конструкцията. Така че, ако говорим за спестяване на храна, тогава трябва да се вземе предвид допълнителен разход под формата на ремонт или пълна промяна на зайчарника.

Ползата от премиксите

Препоръчително е през есенно-зимния период даването на витаминно-минералните премикси. Цената им е ниска, добавката може да се смесва с основния фураж или да се дава дневна доза отделно. Добре е, когато премиксът е със зърнеста структура. Зайците с удоволствие ядат гранулите, получавайки всички необходими витамини и минерали.

Консумацията на премикс зависи от възрастта на животното и неговото положение. Средно това е 20 грама / глава на ден. За целия период на угояване един заек ще се нуждае от приблизително 1,8 кг премикс, т.е. 2 опаковки. Съгласете се, че не е толкова трудно, за да осигурите необходимите витамини и минерали, което значително ще подобри вкуса и качеството на месото.

Какво получавате?

В началото домашните зайци се развиват по-бързо, имат добър апетит, така че ежедневните разходите са минимални. Витамините укрепват имунитета и не е нужно да ги инжектирате с антибиотици, което е много важно, защото част от лекарството остава в месото след клане.

Ако животните имат достатъчно витамини и минерали, дори не е необходимо да гризат дърва. Клетките остават непокътнати, което е важно. Качеството на кожите също се подобрява. Когато диетата е балансирана с витамини и минерали, подкосмието е гъсто и расте, козината става гладка и лъскава.

А разходите за висококачествен фураж винаги се отплащат. Домашното заешко месо е много ценен продукт. И ако нещата вървят добре, тогава „излишъкът” от зайци може да се продаде, защото пазарната цената на заешкото месо е много по-висока от свинското или месото от бройлери.

При недостиг на протеин във фуража малките растат по-бавно, а зайците за угояване не наддават на теглото, което биха могли да покажат при балансирана диета.
При недостиг на протеин във фуража малките растат по-бавно, а зайците за угояване не наддават на теглото, което биха могли да покажат при балансирана диета.
Около 1/3 от диетата на заека е от пресни и груби фуражи, които собственикът получава безплатно. През лятото това са трева, клони на дървета и храсти, върхове на кореноплодни култури, пресни зеленчуци. През зимата - сено, кореноплодни, смърчови или борови клони.
Около 1/3 от диетата на заека е от пресни и груби фуражи, които собственикът получава безплатно. През лятото това са трева, клони на дървета и храсти, върхове на кореноплодни култури, пресни зеленчуци. През зимата - сено, кореноплодни, смърчови или борови клони.