Това не е често явление, но е неприятно

Има едно много неприятно явление, което се случва на някои домашни майстори - винопроизводители през декември. То за радост е рядкост, но ето, че се е появило при младото бяло вино на наш млад читател – Георги Антов от Доспат.

Неговият въпрос към нас е от какво може да се е получило и как да преодолее дефекта.

Отговор:

Провлачването при виното наистина е много неприятно явление, което не може да се сбърка, защото е видимо. То понякога създава немалко главоболия на стопанина си.

Провлаченото вино – по-често бяло, става мътно и има по-голяма плътност и вискозитет.

Това много

отчетливо се забелязва при

претакането му на тънка струя,

а когато то се разбърква, се усеща, че се отделя въглероден диоксид. Тези два признака са категорично доказателство за наличието на заболяване.

Да обясним, че болестта всъщност се причинява от бактерии, които са от рода стрептококис – те спокойно се развиват във вина, които имат остатъчна неферментирала захар. Това се случва при температура над 16 градуса.

Една забележка на специалиста: Въпросните бактерии могат да се развиват и при температура до 10 градуса, това става при вина, които са бедни на киселини и танин.

Какво се получава?

В такава обстановка се повишава количеството на млечната и оцетната киселина във виното.

Какво може да се направи?

При бялото домашно вино се препоръчва да се добави по 10 грама на 100 литра вино танин на прах.

Болното вино трябва да се сулфитира – това да става с 60 до 70 мл на 100 литра 6% серниста киселина, след което се претака при широк достъп на въздух.