Инес ЗЛАТАНОВА

Има породи, които дори да не са полицейски, отвътре им идва естествено да спират нападателите или да предупреждават стопаните си, усетили човешко присъствие. Има и такива, на които са необходими специално развъждане и обучение, за да дават допълнителна сигурност на дома и имуществото на стопаните си.

1. Ротвайлер 

Породата е немска и една от най-естествено настроените за защита. На нейните представители се носи страховита слава заради качествата, които използвани по правилния начин ги правят удивителна охрана. Никога няма да позволят и косъм да падне от главата на семейството или непознат да припари до територията им. Постигат това, чрез смелото си и самоуверено поведение, здрава захапка и настървен, боен дух. Изключително лоялни са – цел номер едно е да защитават любимите си хора и затова са надеждни и предани домашни пазачи. В същото време подхождат с недоверие към непознати, не се плашат от сблъсък с по-едри противници, а нервната им система е изключително стабилна и уравновесена. Често влизат в употреба, като полицейски, стражеви или овчарски кучета. Въпреки завидната си сила, те са пъргави, бързи и повратливи кучета. Мъжките представители достигат ръст от 70 см и тегло около 50 кг. Силно доминантният им характер ги прави не особено подходящи за начинаещи стопани.

2. Пиринейско планинско куче 

Големите и внушителни представители на френската породата са охранявали добитък в продължение на стотици години по стръмните склонове на Пиренеите. Днес отговарят за неприкосновеността на имуществото на стопаните си и се грижат за тяхната безопасност. Въпреки че са големи планинари, със здрава конструкция и страховити размери (ръст до 80 см и тегло 40-60 кг), притежават елегантен външен вид. Имат изобилие от козина, съставена от два слоя - бял надкосъм и вълнист подкосъм, с особена гъстота в долната част на крайниците. Това ги прави изключително пухкави и приветливи, а внушителният им размер възпира на мига нарушителите. Те са интелигентни и добродушни. В началото на опитомяването са били самоуверени и войнствени, но към момента представляват търпеливи, храбри и благородни домашни любимци. При заплаха за територията си, проявява отбранителен характер, предупреждават стопаните си навреме за нежелани гости. Не е подходящо куче за отглеждане в градски условия, поради големите си размери и предпочитанието за близост с дивата природа.

3. Доберман 

Големи и мощни, доберманите са перфектни пазачи на дома. Породата е с немски произход, създадена след кръстоска между ротвайлер, овчарско куче и пинчер. Точно така, международната федерация по кинология дори класифицира породата като част от секцията „Пинчери и Шнауцери“. Породата е селектирана и утвърдена като пазач, с респектираща и същевременно елегантна стойка, още в началото на миналия век. Внушителната осанка, мускулесто тяло и застрашителен външен вид не могат да оставят безразлични приближаващите недоброжелатели. Доберманите също имат грациозна походка и двуцветна окраска. Ушите и опашките им често биват купирани след раждането. Първоначално породата е използвана само с охранителна цел, в последствие качествата на доберманите намират приложение в полицията и армията. Те са умни, изпълнителни, безстрашни и лесно се привързват към стопаните си. Ако доберманите са правилно възпитавани и социализирани, твърденията, че когато станат на 7 години им израства кост в мозъка, която води до проблеми с агресията, ще бъдат само митове. Важна част от грижите за тях е да изразходват активно енергията си, най-добре чрез тичане по двора. Поведението на любимците е „огледало“ на отношението, желанието и вниманието на стопаните им.