Двойно са намалени ставките за автохтонните породи в новия програмен период

Стратегическият план за развитието на селското стопанство на България е изпратен за одобрение в Брюксел, но и това дългоочаквано събитие беше съпътствано от скандали. Представители на редица асоциации в сектор „Животновъдство“ алармираха, че Министерство на земеделието е предало плана за одобрение с абсурдни правила за разпределение на евросредствата през новия програмен период, без дори да ги съгласува със заинтересованите страни, каквото е изискването на Брюксел. Обяснението на служебния министър Явор Гечев, че се намира в заварено положение по отношение определянето на условията за подпомагане и ставките за селекционни животни, не успя да смекчи гнева на стопаните, които вече изнемогват под тежестта на увеличените разходи за отглеждането на добитъка.

Поради това фермерите се заканиха не просто за протести, а на истинска „революция“, като същевременно изпратиха протестно писмо до еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски и до български евродепутати. „Всички компенсаторни ставки, по която и да е интервенция за животновъдството, не отразяват допълнителните разходи, които земеделският стопанин е задължен да направи,“ се казва в писмото. „С предложения бюджет българското животновъдство е абсолютно дискриминирано спрямо всички останали в Европейския съюз. При тази политика, която се води в България, всички комерсиални породи ще се превърнат в изчезващи. Със съкратения бюджет и ставки по-малки от предходния период, увеличаване на разходите, инфлация, военно положение, увеличаване на изискванията, голям процент на изключване от подпомагане на млечни и месодайни крави и биволици поради ограничения във възрастта, българските животновъди ще бъдат принудени да се молят само на Господ,“ посочват представителите на 24 животновъдни асоциации.

Стопаните се позовават на конкретни нарушения на законодателството на Европейския съюз, като липсата на обществено обсъждане на документа със заинтересованите страни, и

настояват Европейската комисия

да върне плана с възможност за промени

В писмо до президента Румен Радев и до парламентарната комисия по земеделие фермерите очертават и бъдещите си действия: „Ако този Стратегически план се приеме в този вид, ще бъдем принудени да потърсим помощ за отмяната му чрез Българската и Европейската прокуратура и съд и молим спешно да сезирате ДАНС, като се извърши проверка на целия ръководен и експертен състав в Министерството на земеделието за злоупотреба с власт и влияние и лобизъм.“

Каква подкрепа получават

производителите на храни

„103 млн. евро за консултантски услуги, 30 млн. евро дават за прелитащите патици и гъски, 60 лв. ставка на декар в местообитанията на дивеча. В същото време са предвидени 50 млн. евро за период от 5 години за хуманно отношение към животните. Това е унизително, и то без да ни уведомят. Трябваше да бъдат по-уважителни към хората, които произвеждат храната на България. Ако Министерството продължава по този път, целият български народ е обречен на продоволствена криза,“ коментира за „Български фермер“ Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България.

„Кравите над 10-годишна възраст не се подпомагат, биволите над 18-годишна възраст също остават без подпомагане, предвидено е да се субсидират биволите на възраст над 36 месеца, а ставката вместо да бъде с 50% по-висока в сравнение с тази за кравите, тя е дори по-ниска. Не се отчитат биологичните особености на даден вид. Парадокс е да сложиш ставка 660 лв. на животинска единица при овцете, а 400 лв. на едро преживно животно. В същото време едно месодайно животно се подпомага с 500 лв.,“ посочва Мария Степанчева и допълва, че:

„Неслучайно еврокомисар Войчеховски подчертава, че продоволствието на държавите-членки на ЕС е застрашено и настоява, бюджетът по Общата селскостопанска политика да бъде актуализиран и да се раздава само на земеделски производители, които осигуряват продоволствието на страните. Безобразие е, Министерство на земеделието да се оправдава, че до последния момент не знаели какви са ставките. Как е възможно да се оправдават с външни фирми, когато нашата съдба е в техните ръце!?“ недоумява стопанката. По нейните думи кланиците в Северна България и Кърджали

имат списъци с животни за клане

за 3 месеца напред,

което значи, че стадата масово се ликвидират. Изкупните цени са паднали, но стопаните продават дори на тези цени, защото ако запазят животните, ще търпят огромни загуби. „Ние нямаме пазарна цена за нашата продукция, защото тя би била непоносимо висока за българския потребител. Затова трябва да се подпомага, а какво правим ние българите – хвърля се прах в очите на животновъдите,“ казва Мария Степанчева. Справедливото разпределение на европейските средства е въпрос на добро желание от страна на българската администрация, допълва тя.

Разходите се увеличават, субсидиите намаляват

„Неправилно е да се увеличава двойно бюджетът за иновации и консултанти, а бюджетът за животновъдството да се намалява при положение, че поскъпват всички консумативи в стопанствата. Не може сектор, който подсигурява продоволствената сигурност, да бъде оставен с по-нисък бюджет от предишния програмен период при тази инфлация и повишението на всички разходи. Този път няма да оставим нещата така,“ категоричен е Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

„Губим време да участваме в абсолютно всички тематични работни групи и консултативни съвети, а ни използват просто за буфер. Нищо от нашите предложения не е взето предвид при определянето на бюджета за животновъдство. Инфлацията не е взета предвид при определянето на ставките, които предлага Министерство на земеделието, и няма такава ситуация в друга държава в ЕС – Гърция и Румъния дори са защитили интересите на животновъдите – една ставка за млечно говедо в съседна Румъния е 400 евро. Как ние не можем да го постигнем!? Ние вече не знаем какво да отговорим на нашата членска маса, когато ни пита защо така се случва,“ обясни браншовикът.

Втората извънредна мярка след войната в Украйна също предизвика недоволството на стопаните. „Започна изплащането на втората извънредна помощ за сектора заради войната в Украйна, а ставките са трагични,“ посочва Бойко Синапов и се аргументира: „50 крави получават колкото 50 овце – това е смешно!“ „Всички действия на Министерство на земеделието са неадекватни. Ние им давахме съвет как да се разпредели втората мярка заради войната в Украйна – трябваше да бъде направена както първата. Те въобще не се вслушват в това, което сядаме заедно и говорим. Сега стопаните, които са получили средства по първата помощ, не получават абсолютно нищо. Тези хора тотално са ги отписали,“ възмутен е стопанинът.

„Цялото общество трябва да се събуди, защото убивайки нас като производители, всички ще ядем евтините храни на Европейския съюз. Ние ще направим каквото зависи от нас, но при това положение сме обречени да спрем работа“, казва председателят на браншовата организация и допълва: „Очакваме от Европейската комисия да върне стратегическия план, за да установим ние в кои направления се дават излишно повече пари. Необходимо е да направим един разумен бюджет за сектор „Животновъдство“ и след това да определим ставките за млечното говедовъдство, млечното овцевъдство и другите въдства. Ставките за автохтонните породи са абсолютно унизителни – на едно говедо са предвидени 85 евро. Ако министър Гечев наистина иска да бъде полезен, нека седне заедно с нас и да определим бюджета за сектор „Животновъдство“. Аз вече се съмнявам, защото лобитата вече са разпределили бюджета неправилно.“

100% по-малко подпомагане за генофонда

на българското животновъдство

„По схемата за обвързана подкрепа ставките за автохтонни породи са още по-ниски от тези за конвенционално отглежданите млечни и месодайни животни,“ коментира за „Български фермер“ д-р Иван Механджийски, председател на “Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско”. По негови думи, ставката за подпомагане за автохтонните породи през 2023 г. е намалена със 100% спрямо предходния програмен период. „Това буди голямо недоумение, тъй като в стратегическия план е описано, че автохтонните животни не могат да се конкурират по продуктивност с конвенционално отглежданите животни, поради което не могат да бъдат конкурентоспособни, но имат много други ценни качества. Приспособяват се по-добре към трудни условия на живот особено в планински и полу-планински условия. Устойчиви са на болести – това е много ценно качество на фона на проблемите, които причиняват климатичните промени. Генофондът, който ние успяваме да съхраним през последните години, може да се окажат гръбнакът на българското животновъдство, защото климатичните промени настъпват с бърз темп и вече са факт. Българските породи доказаха своята устойчивост по време на пандемията от луда крава. Това е нашата застраховка „Живот“ за бъдещето. Трябва да съхраним този ценен генофонд.“

Има райони в България, в които могат да се отглеждат определени породи животни и където не виреят други породи, отбелязва д-р Иван Механджийски. „Направихме справка и се оказва, че 99% от говедата в област Кърджали са местни застрашени от изчезване породи. В област Смолян тези говеда са около 87%, при овцете делът е над 75% в тези области и в планинските области като цяло. Други животни не са приспособени за отглеждане в тези райони и дори колеги да са опитвали да отглеждат животни по проект, едва успяват да изпълнят 5-годишните си ангажименти и приключват, защото нашите породи животни не могат да изведат своя генетичен потенциал. Те имат генетичен потенциал за висока продуктивност, но го реализират при много добри условия на отглеждане продължително време,“ казва председателят на браншовата организация.

Новите ставки по обвързаната подкрепа, според браншовика, обричат цели райони на обезлюдяване поради липса на препитание. „На среща в министерството предупредихме за тези проблеми. Отговориха ни, че ако намалеят бройките, ще се вземат мерки. Това обаче не става с магическа пръчка. Хората ще се откажат от това препитание. Нашата прогноза е, че броят на автохтонните породи ще рухне при тези условия – това е нещо, което е съхраняване 20 години,“ посочва д-р Иван Механджийски.

Възмутени от работата на Министерство на земеделието по стратегическия план са и овощарите, с които също не са били съгласувани условията по схемите и ставките по обвързаната подкрепа. През седмицата се очаква в Министерство на земеделието да се проведе Консултативен съвет по животновъдство, след като вече е преработило скандалните ставки. Самият служебен министър Явор Гечев призна, че има проблеми в стратегическия план и че се работи по нови технологични карти с актуализирани разходи за отглеждане на 52 култури. Какви промени ще предложи министерството този път, предстои да проследим.

50 овце получават колкото 50 крави, смешно е!, казва Бойко Синапов
50 овце получават колкото 50 крави, смешно е!, казва Бойко Синапов
Парите за хуманно отношение към животните са 2 пъти по-малко от тези за консултантски услуги
Парите за хуманно отношение към животните са 2 пъти по-малко от тези за консултантски услуги
Ставките за биволите са дори по-ниски от тези за кравите
Ставките за биволите са дори по-ниски от тези за кравите