Малките деца много се впечатляват на чудесата в природата. Например как грозничката гъсеница се превръща в красива пеперуда или как от мъничко семенце се ражда растение с разкошни цветове и вкусни плодове. Почти същото е отношението на цветарите към леко различните цветя.

Същинско чудо е огромното разнообразие в природата, а като прибавим и напредъка на селекцията, цветното царство се превръща в неизмеримо пространство за любители, колекционери, специалисти и общо взето за всеки, които има очи да види красота в различното.

Градинарите с по-голямо въображение лесно намират повод за радост в дребнички подробности като ново листенце, първи цвят, слънчев лъч играещ сред растенията на балкона, красиво бръмбарче, решило да се подслони в цветята. А представете си те да са с пурпурни листа.

Пурпурните багри се свързват с царственост и величие, имат уникална осанка, а в градината или на балкона със сигурност ще грабват вниманието веднага. Стайните растения с подобни багри и шарки също няма да остават незабелязани, точно както правилното бижу подчертава естествената красота на жената.

Независимо от своята уникалност, цветята, за които ще ви разкажем днес, са лесни за отглеждане. Ето го и първото:

Колеус 

Колеусите предлагат огромно разнообразие от цветни комбинации. Повечето градинари ги отглеждат в градината на шарена сянка, където буквално греят, но за съжаление мръзнат през зимата. Малко хора обаче знаят, че копривките, както ги наричат разговорно, спокойно се отглеждат в саксия и в домашни условия.

Нека към това прибавим и завидните размери, които растенията могат да достигнат при добри грижи и ще получите повече от задоволителен и впечатляващ резултат. Не забравяйте, че колеусите обичат влажна почва и редовни поливки. В условия на горещо лято може да се наложи поливане сутрин и вечер, докато през късите зимни дни се дава вода по-рядко. Подхранване веднъж месечно дава отлични резултати.

Оксалис 

С произход от Бразилия, този оксалис има много имена, но както и да го наричаме е чудесно растение, дори за начинаещи градинари, без грам опит. Самите листа са пурпурни, а в центъра им има още по-наситен отпечатък на естествените природни приумици.

Трилистната пурпурна детелина има нужда от светло местенце, защото в противен случай дръжките много се удължават. Опитни градинари препоръчват периодично завъртане на саксията, за да не се развива едностранно листната маса. Поддържайте влажна почвата и подхранвайте след всяка 4-5 поливка с комплексен тор през лятото и веднъж месечно по време на студения период. Тогава задължително намалете и поливките.

Бъдете бдителни за акари, иначе оксалисите рядко се нападат от неприятели.

Гинура 

Следващо разкошно растение, този път с пурпурни отенъци заради власинките си е гинурата. Тя може да се нарече и кадифено цвете.

Отглежда се като стайно и не е придирчиво. Важно е да му се отреди светло място, но без директна слънчева светлина. особено през горещите дни, слънцето бързо изсушава и поврежда гинурата. Още една тънкост – внимавайте с водата. Плътните листа и гъстото овласяване говорят, че тя се използва пестеливо и ефективно.

И за финал една компилация от традесканции: 

  • Tradescantia spathacea разполага с интересни цветни съчетания между редуващи се бели, зелени и пурпурни линии. Най-впечатляваща обаче е долната повърхност. Тя е бонбонено виолетова и рязко контрастира от повечето познати растения.
  •  Tradescantia pallida е изцяло пурпурна. Цветове ѝ пък са с няколко тона по-светли от листната маса и доста добре се открояват.
  •  Tradescantia zebrina ще намерите в няколко комбинации, но тази с каскаден ефект е най-интересна.
  • Рео пък е коренно различна, но е и пурпурна, та добавяме и нея тук.

Традесканциите не са капризни, дори може да се каже, че са лесни за отглеждане и за най-големите лаици. Искат редовни поливки и адекватно осветяване. Толкова!