Бизнес мисия от холандски компании и браншови организации пристига в България между 10 и 13 октомври тази година, съобщиха от посолството на Нидерландия.

Основната цел на мисията е да увеличи българското производство на пресни плодове и зеленчуци през следващите няколко години чрез внасяне на ноу-хау и технологии от Нидерландия. Фирмите, участващи в делегацията, са специализирани в оранжерийно производство, технологии за съхранение и борба с вредителите, семена, овощни дървета и др.

Делегацията ще бъде водена от Ян-Кеес Хут, Заместник-министър на земеделието, природата и качеството на храните. Ричард Схаутен – Директор на Център за пресни продукти Нидерландия (Fresh Produce Centre Netherlands) и Херт Стикема – Директор Международни стратегии в Топ Сектор Градинарство и изходeн материал (Top Sector Horticulture and Starting Materials) ще представляват холандския градински сектор.

По цял свят Нидерландското земеделско производство се ползва с репутация на изключително иновативно и устойчиво. Всички участници от частния сектор в делегацията представляват водещи компании в Нидерландия. Те са готови да отговорят на нарастващото търсене сред българските им колеги на модерни, иновативни и автоматизирани решения и желаят да допринесат като партньори за по-нататъшното разкриване на потенциала на българския градински сектор.

Бизнес мисията се реализира в изпълнение на ангажимента на Министър-председателя на Нидерландия г-н Марк Рюте, даден на българския му колега по време на посещението му в България на 16 май т.г., за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в областта земеделието между двете държави. Програмата на посещението предвижда среща с Министъра на земеделието на България г-н Явор Гечев.

Делегацията ще участва в 4-то издание на конференцията InteliFresh, която ще се проведе на 11 октомври в Интер Експо Център в София. На това събитие българските партньори от сектора на градинарството ще имат възможност да се срещнат с холандския бизнес сектор по време на среща на високо ниво, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Записване за среща е възможно и на място по време на InteliFresh. "Български фермер" е медиен партньор на събитието.

На 12 октомври ще бъдат посетени редица български производители и Аграрен университет-Пловдив, за да бъде оценен потенциалът на сектора.

Мисията се организира от Министерството на земеделието, природата и качеството на храните, Нидерландската агенция за предприемачество и посолството на Нидерландия в България.

Основни елементи от програмата на Нидерландската бизнес делегация

11 октомври, вторник
Участие на конференцията InteliFresh

09:55 Приветвие и презентация на г-н Ян-Кеес Хут, Заместник-министър на земеделието, природата и качеството на храните

Презентации на нидерландска делегация

11:15 Развитие на веригата за плодове и зеленчуци. Съвместна работа на европейско равнище
Ричард Схаутен, Директор на Център за пресни продукти Нидерландия

11:30 Справяне с предизвикателствата. Как нидерландските иновации допринасят за подобряване на производството на плодове и зеленчуци в България
Херт Стикема – Директор Международни стратегии в Топ Сектор Градинарство и изходeн материал

12:00 Фирмени презентации на нидерландски компании

12:15 Панелна дискусия: Предизвикателства и възможности

14:00 Българо-холандски бизнес срещи

15:00 Дискусия: Бъдещето на Българо-нидерландското сътрудничество, насочено към удвояване на производството на плодове и зеленчуци

12 октомври, сряда

09:30 Посещение в Aron Ltd.

12:40 Посещение в Аграрен университет - Пловдив

15:00 Посещение в Happy Fruits Ltd.

17:00 Посещение във Винарско имение Драгомир