Скъпият ток ще направи рибата непродаваема, затова цената не е променена към момента

На юг от Бургас риболовците отчитат много добър улов на паламуд. За разлика от предходни години през тази няма сафрид, каза по БНР Йордан Каракашев от рибарска кооперация "Ахтопол". По думите му, цената на килограм паламуд не е променяна от години и е от 5 до 8 лв, ако се купи от пристанището. Тя ще стане непродаваема ако се добави и цената на тока за съхранението ѝ, както и горивото на корабите и моторните лодки на рибарите:

„В момента има само паламуд. Може да се каже, че е силен сезонът. Паламудът знаете, че е миграционна риба, миналата година се показа малко, през тази е още повече, догодина може и повече да е. Последните три-четири години я нямаше. Не може да се предвиди дали ще се задържи още дълго време. Рибата следи температурата на водата, ако не и хареса, че е студено или ако предвиди развалянето на времето изведнъж ще изчезне.

Тази година това не е най-важното. По-важна е цената на тока. В момента е 700 лв, може да стане 1000 лв. Никой не може да каже утре по какви цени ще се търгува електроенергията. Като ги сметнем 8 месеца до времето, в което ще се продава рибата и ако се добави тази стойност, тя ще стане непродаваема. За рибарите цената не е мърдала нито по време на Covid, нито заради скъпия ток.

В момента килограм се търгува от 5 до 8 лева, но от пристанището. В магазините като добавят и надценката и ДДС, стига и до 10-15 лв.

Въпреки направените промени в сектор „Рибарство“ дребномащабният риболов продължава да не се подпомага. Това няма как да стане. Единствената помощ, която може да дойде от държавата, е да направи с европейски средства свестни пристанища. Държавата не облекчава риболовците, напротив, продължават 10-12 метровите лодки да попълват три дневника за търговия и да доказват доходи. В повечето европейски държави тези дневници отпаднаха. А тук?

Единственият начин да се подпомогне този сектор е да се направят модерни пристанища със съответните малки борси, какъвто е примерът и от Италия, Гърция, Румъния и Испания“, допълни Каракашев.