Кои са препоръчаните хибриди от богатото портфолио на Corteva Agriscience научиха производителите от района на Пловдив и Пазарджик по време на Портфолио фарм, което се проведе в Катуница

 

Поредно за страната Портфолио фарм на фирма Corteva Agriscience се проведе в землището на село Катуница. Производители от района на Пловдив и Пазарджик посетиха полетата на Трендафил Илчев, домакин на открития ден, за да видят как се представят новите и утвърдени в практиката хибриди на семенарската компания.

Продуктите на Corteva Agriscience при царевица и слънчоглед бяха представени от търговските представители за региона Дойчо Дойчев, Вяра Дойчева и Елена Андреева.

Основен акцент в презентацията на специалистите бяха царевичните хибриди с марка Pioneer®, както и продуктите за растителна защита на компанията, които са подходящи за прилагане при тази култура.

Съвместната ни работа с Дойчо Дойчев и фирма Corteva Agriscience е с традиции и винаги е била свързана с високи резултати както при царевицата, така и при слънчогледа, каза Трендафил Илчев пред над 50 негови колеги производители.

На полето бяха представени 22 царевични хибриди, от които осем нови. Акцент в представянето бяха царевичните хибриди от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, както и конвенционалните хибриди. Отглеждането е интензивно, при поливни условия.

Царевичните хибриди с марката Pioneer®

са наложени на пазара благодарение на тяхната висока добивност и качество,

подчерта Дойчо Дойчев, регионалният агроном на фирмата. Известни са сред производителите и със своите основни характеристики - стабилност на растенията, цялостно озърняване на кочана с 18-20 реда зърна и бързо отдаване на влагата, което е важно условие за навременното прибиране на посевите.

Акцент в представянето на Optimum® AQUAmax® продуктовата линия бяха следните хибриди:

  • Р0023 – ФАО 450. Еталон в Optimum®AQUAmax® продуктовата линия. Подходящ е да се отглежда в цялата страна. Хибрид, който се отличава с добра толерантност към високите температури в най-важния момент от развитието на културата, а именно опрашването.

Растенията развиват мощна коренова система,

затова могат да се отглеждат

и при по-сухи условия

Отличава се с изключителни добивни възможности, особено при поливни условия. Хибридът много бързо отдава влагата при достигане на физиологична зрелост.

  • Р0217- ФАО 490. Хибрид от най-високодобивната генетика от линията Optimum®AQUAmax®.

Препоръчва се за интензивно отглеждане. Отличава се с много ранно развитие. Образува едри, здрави растения, които имат силно изразен stay green ефект. Въпреки късното ФАО бързо отдава влагата. Хибридът е подходящ едновременно за производство на зърно и силаж.

  • Р0710 – ФАО 560. Нов хибрид, от най-новата генетика на Pioneer от Optimum®AQUAmax® селекцията. Хибрид, който е създаден за постигане на рекордни добиви.

Отличава се с отлични агрономически характеристики. Растенията имат много бързо начално развитие. Те образуват мощно развита коренова система, която е добре вкоренена в почвата. Стъблото е здраво, листата са с ясно изразен stay green ефект. Бързо отдава влагата.

Хибридът е толерантен на високи летни температури и понижена влага. Подходящ е за интензивна технология, при поливни условия дава много високи добиви.

Може да се отглежда и за зърно, и за силаж.

Подходящ е за отглеждане и на почви, които са с по-ниско съдържание на органично вещество

  • Р9300 – ФАО 360. Хибрид от новата високодобивна генетика от линията Optimum®AQUAmax®. Подходящ е за отглеждане в цялата страна. Хибридът се характеризира с пълно озърняване на кочана.

Отличава се с изключително висок и стабилен добивен потенциал, включително при сухи и стресови условия.

  • Р9610 – ФАО 370. Хибрид от в Optimum®AQUAmax® продуктовата линия. Растенията издържат на високи температури от фаза интензивен растеж до фаза наливане на зърното. Кочаните са напълно озърнени до върха.

Хибридът е подходящ за отглеждане при различни условия. Дава отлични резултати и при сухи условия, показват опитите в страната.

  • Р8604 - ФАО 260. Нов хибрид, от най-новата генетика на Pioneer от Optimum®AQUAmax® селекцията. Характеризира се с висок добивен потенциал, дори и при условия, които са лимитирани от липса на влага. Подходящ е за райони с по-висока надморска височина, както и за втора култура.

Препоръчва се като партниращ продукт

на Р8752, Р8834, Р8904, Р9042

  • Р8904 - ФАО 310. Ранен хибрид, които е с изключителен потенциал за висок добив. Отличава се с много добри агрономически характеристики. Образува здрави растения, които са с интензивно зелена листна маса.

Може да се засява в нормални, както и в по-късни срокове. Подходящ е за втора култура – след ечемик, грах и рапица.

Препоръчва се като партниращ продукт на

Р8604, Р8752, Р8834, Р9042

По-доброто и пълно усвояване на влагата и конструкцията на листната петура, приспособена за регулярна и икономична транспирация, правят хибридите от Optimum®AQUAmax® продуктовата линия предпочитани за отглеждане и получаване на високи добиви и в засушливите условия на Южна България, уточни Дойчо Дойчев.

От конвенционалните хибриди вниманието на присъстващите регионалният представител насочи към хибридите:

  • Р9042 - ФАО 320. Много високодобивен хибрид, особено при интензивна технология на отглеждане. Растенията са с отлични агрономически характеристики – здрави стъбла и интензивно зелени листа.

Хибридът е изключително сухоустойчив. Подходящ е за отглеждане и като втора култура.

  • Р9363 - ФАО 340. Хибридът се отличава със стабилен добивен потенциал при различни климатични условия. Много добър избор е за ранна сеитба.

Растенията образуват добре развита коренова система, а листата имат удължен stay green ефект. Въпреки че не е от най-сухоустайчивите хибриди от продуктовата листа на Pioneer, то хибридът се справя изключително добре при по-неблагоприятни и лимитиращи условия на влага.

Отличаващ се със стабилен добив и високо качество на зърното.

  • Р0704 - ФАО 540. Хибрид, който е с висок добивен потенциал за силаж и зърно при поливни условия.

Растенията образуват здраво стъбло и широки зелени листа – със stay green ефект. Кочаните са плътни и при оптимални условия може да образуват 20 реда. Има високо ниво на толерантност на полягане.

Хибридът е подходящ за едновременно

производство на зърно и силаж

От него се получава силаж с високи качествени показатели.
С най-високия показател – хектолитър.

  • Р0937- ФАО 570. Хибрид с висок добивен потенциал за зърно и силаж при поливни условия. Образува големи и озърнени кочани до върха, зърната са едри. Бързо отдава влагата.

Хибридът е толерантен на стъблено и кореново гниене.

При поливи условия максимално разгръща потенциала си. Достига добиви от 1500 до 1800 кг/дка при интензивна технология.

  • Р1049 – ФАО 640. Хибрид с висок добивен потенциал за силаж и зърно при интензивни и поливни условия. Образува здраво, стабилно, тъмнозелено и интензивно облистено растение. Отличава се с ясно изразен stay green ефект, който е важна характеристика при силажното производство.

Произведеният от хибрида силаж е с високи качествени показатели.

Може да се използва и за производство на биогаз.

  • Р1332 – ФАО 635. Нов хибрид от селекцията на Pionreer. Отличава се с висок добивен потенциал. Характеризира се с със здраво, високо и силно облистено стъбло, с големи тъмнозелени листа. Бързо отдава влагата от зърното.

Подходящ е и за зърно, и за силаж. Силажът се отличава с много високи качествени показатели.

Препоръчва се за отглеждане при интензивна

технология, включително при поливни условия

Растенията реагират много добре след всяка поливка, като добива може да достигне до 1800 кг/дка, показват опити.

  • Р1535 – ФАО 660. Хибрид стандарт. Отличава се с висок добивен потенциал за зърно и силаж при оптимални условия.

Формира много голям кочан с едри зърна. Отличава се със stay green ефект - важна характеристика при силажното производство. Има изключително високо енергийно съдържание в силажа, което се дължи на големия брой зърна в кочана.

Растенията имат много добра толерантност на цветна главня.

Препоръчва се за интензивна технология за зърно и силаж. Подходящ е и за производство на биогаз.

Тези хибриди са с висок рандеман и при производството на биогаз. Обикновено се представят с 15-20% по-добре от другите, споделиха впечатления и част от присъстващите производители.

Добрият рандеман се дължи на превъзходното озърняване на кочаните догоре, като в отделните редове имаме 45-48 зърна, коментира Дойчо Дойчев. Респективно, доброто озърняване повишава добивите както от зърно, така и от силаж. Качественият силаж трябва да има много добро съотношение зелена маса към зърно, а имено Р1049, Р1332 и Р1535 отговарят на това условие.

Продуктите на Corteva Agriscience в растителната защита при царевицата пред присъстващите производители представи Елена Андреева.

Фирмата ни разполага с богато портфолио от хербициди, благодарение на които фермерите да се справят с плевелите при царевица. Предлагаме както

комбинирани хербициди срещу смесено заплевеляване от житни и широколистни плевели, така и хербициди срещу широколистни плевели

в комбинация с нашия противожитен хербицид Виктус® ОД.

На опитното поле агрономите от Corteva Agriscience са приложили резервоарна смес от Кабадекс™ Екстра и Виктус ОД. Резултатът, който и присъстващите можаха да отчетат, е чисто от плевели поле.

При използване на Виктус в резервоарна смес не е необходимо да се добавя допълнително прилепител, тъй като ОД формулата на продукта служи като такъв. При разделно приложение на противошироколистните хербициди Кортева препоръчва добавяне на прилепител Виволт™ 90 към резервоарната смес за по-добро покритие и усвоимост на продукта. Тази комбинация се прилага до 6-ти лист на царевицата като Кабадекс Екстра има и почвено действие, което се обуславя от мезотриона в състава му. Ефектът се засилва при поливни условия срещу вторично поникнали широколистни плевели, разясни Елена Андреева.

На демополето агрономите от Corteva Agriscience

са приложили и новият продукт Утриша® N,

който фирмата ще предлага на пазара

през следващия сезон

Това е биопродукт, който внесен чрез наземна техника, спомага за усвояване на атмосферния азот. Утриша е метилобактерия и се прилага при температура до 25 градуса при висока атмосферна влажност и сутрешна роса, когато устицата на растенията са отворени за усвояване на продукта. След приложение Утриша засилва развитието на цялото растение, спомага за по-добра фотосинтеза, засилва физиологичните процеси, спомага за увеличаване на добива на културата, разясни действието на продукта Елена Андреева.

Corteva Agriscience предлага на пазара

продукта N-Lock®, който е азотен стабилизатор и

е под формата на микрокапсулирана суспензия

N-Lock, приложен чрез наземна техника, в продължение на 12 седмици спомага за усвояване на азота.

Приложен по време на вегетация, при влага на почвата над 80%, т.е. при поливни условия за Южна България, N-Lock повишава потенциала за добив и ефекта от азотното торене, намалява загубите на азот и газовите емисии в атмосферата.

Дойчо Дойчев представи царевичните хибриди
Дойчо Дойчев представи царевичните хибриди
Елена Андреева представи решенията, които Corteva Agriscience предлага в царевица
Елена Андреева представи решенията, които Corteva Agriscience предлага в царевица