Крушовият пъпкопробивач напада главно крушата, поврежда макар и рядко и ябълка, и кайсия, и слива. Среща се в цялата страна.

Ларвите от презимувалите яйца на този бръмбар се излюпват още през януари, презимувалите възрастни се появяват по време на набъбване на пъпките.

Ларвите се хранят се с цветните части на плодните пъпки, като се вгризват в горната част на пъпката и постепенно достигат до основата им. Повредените пъпки потъмняват и не се развиват през пролетта - изглеждат като измръзнали. Бръмбарите нагризват листните и цветни пъпки.

Борбата обаче е най-ефективна, когато се насочи срещу възрастните, преди яйцеснасяне, през втората половина на септември-началото на октомври.

За да се установи плътността на крушовия пъпкопробивач овощните дървета се стръскват, отначало през ден, а след откриване на първите насекоми – всеки ден.

При наличие на възрастни, за да се предотврати снасянето на зимният яйчен запас се налагат пръскания.

Хоботникът развива едно поколение годишно. Зимува като яйце в пъпките на крушата и малка част като възрастно насекомо.

През лятото възрастните насекоми се укриват под кората и на други места и изпадат в диапауза. Появяват се отново през втората половина на септември. Бръмбарите са слабо подвижни. Хранят се, като нагризват листните и цветните пъпки, за да узреят полово, след което снасят яйцата си. Могат да унищожат повече от 40 пъпки.

Женските прогризват канал в смесените пъпки и на дъното му снасят по едно яйце. Яйценосният период продължава 1,5-2 месеца. Средната плодовитост е 15-20 яйца.

Яйцата презимуват и се излюпват през следващата година. Част от бръмбарите остават да зимуват и продължават да снасят и през пролетта.

Борба

Могат да се използват контактни инсектициди от всички групи – Децис 100 ЕК (12,25 мл/дка) или друг препарат на база делтаметрин, Суми Алфа 5 ЕК (0,03%), Карате Зеон 5 СК (15 мл/дка), Ламдекс екстра (100-120 г/дка) и други.

Прагът на икономическа вредност е 5-8 бръмбара на дърво.