При направата на домашна ракия е много важно да се направи първо качествен виноматериал от грозде или плодов материал от плодове. Плодът се почиства добре от загнили и болни части и се смачква. После се измерва захарното му съдържание със захаромер и ако има нужда се коригира, за да бъде с 22% захарност.

Важно!

За повишаването с 1% захарност е необходим 1 кг захар на 100 литра материал. След това материалът се разбърква всеки ден - 2 или 3 пъти за добро размесване и не бива да се държи на слънце.

Температурата при ферментация е най-добре да бъде в границите на 20-21 градуса. След като приключи ферментацията, което става за около 28-30 дни, материалът става готов за изваряване.

Може да се изварява и малко по-рано, но трябва да се провери.

Как се проверява?

Опитва се и не трябва да има сладък вкус. Освен това се доближава запалена клечка до повърхността на материала и ако тя гори, значи ферментацията е приключила.

При изваряването в началото е необходимо да се отдели 1-2% от количеството, което е с много вредни съставки. Трябва да се поддържа постоянен и равномерен огън.

Накрая, когато ракията достигне 40 градуса, задължително е да се отделят и така наречените патоки.

Примерна рецепта:

В 120 л бидон се слага 1/3 плод, който е добре смачкан. Когато плодът е много добре узрял веднага се залива със сироп.

Захарният сироп е 25% - т.е. 1 част захар и 4 части вода.

За 120 л бидон сиропът е от 15 кг захар и 60 л вода.

Всеки ден се разбърква по два пъти, а съдът постоянно трябва да е затворен. Когато материалът падне на дъното и запалената клечка гори до нивото на материала - може да се изварява.

При джибри за ракия...

Те се заливат със захарен разтвор от 1 част захар и 4 части вода.

Когато се избистри, може да се вари. В ракията от джибри за подобряване на вкуса правилно е да се добавят трески или дървесина.

Някои стопани ни пишат, че прибавят сушени плодове - кайсии или сини сливи и ракията им става много добра.

С малки изключения, питейната вода у нас е твърда - съдържа калциеви и други соли, които могат да пресекат ракията, затова се препоръчва дестилирана вода за разреждане
С малки изключения, питейната вода у нас е твърда - съдържа калциеви и други соли, които могат да пресекат ракията, затова се препоръчва дестилирана вода за разреждане
За повишаването с 1% захарност е необходим 1 кг захар на 100 литра материал
За повишаването с 1% захарност е необходим 1 кг захар на 100 литра материал
Най-добре е за коригиране на алкохолния градус на ракията да се ползва посочената формула. Съществува и таблица за разреждане
Най-добре е за коригиране на алкохолния градус на ракията да се ползва посочената формула. Съществува и таблица за разреждане
При ракия от джибри те се заливат със захарен разтвор от 1 част захар и 4 части вода.
При ракия от джибри те се заливат със захарен разтвор от 1 част захар и 4 части вода.