Фирма KWS представи обновеното си портфолио пред производители от Добруджа

Ваня ВЕЛИНСКА

През последните няколко години селекцията на нови и усъвършенствани хибриди слънчоглед е сред предизвикателствата, които си поставя фирма KWS. И резултатите не закъсняват. В обновената продуктова листа на немската семенарска компания вече се нареждат съвременни хибриди слънчоглед, които могат да се сравняват с най-добрите такива от европейската и американската селекция.

С характеристиките и качествата на слънчогледовите хибриди на KWS се запознаха земеделски производители от Добруджа по време на най-големия открит ден, който фирмата традиционно организира в района на Паскалево. Домакин на форума и тази година бе Живко Василев, дългогодишен партньор на компанията в това начинание.

Безспорно KWS по презумпция се приема като семенарска компания за царевица, тъй като хибридите ни са добре познати и са сред предпочитаните за отглеждане от много земеделци, каза Светослав Серафимов, продуктов мениджър на фирмата. Разпознаваха ни и с хибридите маслодайна рапица. Слънчогледът стоеше малко на заден план. В последните години обаче това се промени, благодарение на селекционерите ни, които работиха много усилено, а резултатите вече са факт.

Има какво да предложим и в Клиърфийлд технологията, и в Експрес технологията,

продуктовата ни листа е с напълно обновени хибриди.

А ето и какви са накратко характеристиките на презентираните слънчогледи на открития ден в Паскалево.

Ориентес SU е средно късен хибрид от групата на устойчивите на ТМ . Растенията са средновисоки до високи, позицията на питата е полуизправена. Има здрави стъбла и широка петура на листата. Потенциалът му за масленост е 42-46%. Препоръчва се за интензивна технология.

Хибридът има устойчивост на синя китка - от раса А до Е. Притежава и ген за устойчивост М3 за мана, подчертават специалистите от фирмата. Дава предимство, тъй като през последните години на много места в страната има много сериозни повреди по слънчогледовите посеви, които са причинени от мана. Затова и една от целите на новата селекция е да прави хибриди, които са устойчиви или толерантни на икономически важни болести.

В същата група за следващия сезон KWS включва в продуктовата си листа съвсем нов хибрид - Сувекс SU. Той е с подобрена устойчивост на мана – М9, а устойчивостта му на синя китка е раса F. Хибридът е среднокъсен. Препоръчва се за райони, в които има повече проблеми с маната или със синята китка.

В Сувекс SU са вплетени най-добрите, последните възможни генетични устойчивости срещу мана и синя китка към момента,

допълва Петко Василев, управител на компанията. Разбира се, няма нито хибрид, нито обеззаразител, които да гарантират 100% устойчивост, но все пак те успяват да минимизират опасността и дадат една сигурност за реколтата.

Делицио CLP НО е средноранен, високоолеинов, клиърфийлд плюс хибрид. Растенията са сравнително по-ниски, дори ниски. Питата е полунаведена, изпъкнала, средноголяма, хомогенна и добре озърнена. Хибридът е подходящ както за интензивно, така и за екстензивно отглеждане.

Потенциалът за масленост е 46 – 48% - линолова киселина и над 90% за олеинова киселина.

Въпреки че интересът към високоолеиновия слънчоглед е много променлив, хибридът може да се отглежда и при конвенционална технология.

Хибридът гарантира стабилен и сигурен добив при много сухи условия на отглеждане, категорични са специалистите от фирмата. Той е пластичен спрямо климатичните условия и технологии на отглеждане. Подходящ е за реколтиране в сухи и песъчливи почви, а също и във влажни и студени.

KWS Ахил CLP е от средно ранната Клиърфийлд плюс група. Хибридът е позициониран навсякъде в България. Има стабилно представяне през годините, с много добър потенциал при различни почвени условия. Благодарение на отличните си характеристики той е от дълги години в портфолиото на семенарската компания.

KWS Ахил CLP има отличен баланс, който съчетава селекция, представяне, а също и цена, допълва Петко Василев. Той е достоен конкурент на хибридите, предлагани на пазара в средноранната група. Смея да твърдя, че стои ценово много добре, което при сегашната ситуация на скъпи суровини, е сериозно предимство.

Фюриъс CLP е от по-късната група по ранозрелост. Хибридът е ново попълнение в продуктовата листа на фирмата, от миналата година е. Растенията са по-високи, но много добре поддържат питите, които са полунаведени и изпъкнали. Те са средно големи, хомогенни, добре озърнени.

Хибридът се отличава с много висок добивен потенциал.

Представя се стабилно при различни условия, с много добра географска адаптивност е

Характеризира се и с отлична толерантност на засушаване, както и с много добра толерантност на полягане.

Хибридът е рекордьор от опитната мрежа на фирмата през миналата година - 313 кг/дка, при положение, че добивите варираха от 150 до 450 кг/дка. Като това е осреден резултат, от над 30 опита на различни полета в цялата страна.

На полето в Паскалево земеделските производители имаха възможност да видят още няколко хибрида слънчоглед, които все още са в процес на изпитване и дори нямат имена. Според специалистите на фирмата някои от тях се представят много добре, затова и има голяма вероятност още през следващия сезон да намерят място в продуктовата листа.

И въпреки че соргото не е култура, която се отглежда в полетата на Добруджа, земеделците се запознаха и с хибридите, които KWS предлага у нас.

Зная, че соргото не е сред предпочитаните от вас култури, но тук посевът с него е наистина много впечатляващ, каза Светослав Серафимов. Зърнената култура се дели на два вида – за зърно и за силаж. Хибридите за зърно може да са с различно оцветяване. Тука представяме с червено и бяло зърно. Освен това соргото се разделя и по различното съдържание на захари в него.

Хибридите сорго, които фирмата предлага са: Арсенио и KWS Лупус за зърно и KWS Тарзан – за силаж и биогаз

KWS Лупус е средноренен, с червено зърно. Растенията са ниски, устойчиви на полягане и братене. Имат бързо начално развитие. Съцветието е от затворен до полуотворен тип.

Хибридът има отлична адаптивност към стресови условия, при такива се представя много по-добре от царевичните хибриди. Има висока толерантност към основните листни болести. Гарантира получаване на висок добив от зърно.

Арсенио – средноранен, с бяло зърно. Растенията стартират бързо, стъблото е ниско и устойчиво на полягане. Хибридът усвоява лесно хранителните вещества от почвата дори и при сухи условия. Подходящ е за отглеждане при различни условия. Има висок и стабилен потенциал за добив.

KWS Тарзан – средноранен хибрид за биогаз и за силаж. Растението развива много високо стъбло – над 4 метра, устойчиво на полягане, което е много съществен момент преди прибиране на реколтата. Характеризира се с отлична адаптивност и толерантност към стресови условия на производство. Дава висок добив на биомаса и биогаз.

Сеитбената норма на соргото тук е между 20 000-22 000 растения за реколтиране, разяснява Светослав Серафимов. Към момента растенията се развиват перфектно - цветните метлици са много хомогенни, много добре оформени.

Очакваме много висок добив

на зърно на това опитно поле

Смятам, че соргото е изключително подходяща култура за нашата страна. В южните държави на континента тя е широко застъпена. Въпрос на време е да се наложи и в България, като основна алтернатива на царевицата, особено в тежките на засушаване региони на Южна България. Като основно предизвикателство от агрономическа гледна точка е, че соргото много трудно се опазва от многодишни житни плевели. Към момента няма регистриран хербицид срещу балур, пирей и други, който да е селективен за самата култура. Затова трябва да се оглежда само на полета, на които няма заплевеляване с многогодишни житни плевели. Семената са ни третирани с продукт, който позволява използване само на почвени хербициди.

Сигурен съм, че и соргото ще намери своето достойно място в българското земеделие, допълва Петко Василев. Да, сега има проблем с пазара, но това може да се промени. Ако погледнем чисто икономически, то за нашите условия соргото е една от най-оптимизираните култури за отглеждане. И най-вече културата не страда от сушата, както се повлиява царевицата например. Добивите от сорго през последните години, виждаме, че са много близки, дори и повече понякога от царевицата. Тук на полето освен познатите наши хибриди сме заложили и няколко нови, които ще наблюдаваме няколко години. Правим го, защото смятаме, че соргото има бъдеще и в даден момент интересът към него ще се промени.

Екипът на KWS в Паскалево
Снимки: Ваня Велинска
Екипът на KWS в Паскалево Снимки: Ваня Велинска
Петко Василев
Снимки: Ваня Велинска
Петко Василев Снимки: Ваня Велинска
Соргото е обещаваща култура
Соргото е обещаваща култура