Подобно на картина, която става още по-изразителна в добре подбрана рамка, лехите с цветя, билки и зеленчукови растения изглеждат много по-привлекателни, когато са красиво оградени.

За дизайна можете да използвате различни материали: клинкерни тухли, естествен камък, покривни плочки, павета. Други ще харесат жива рамка от върбови клонки, или маломерни храсти като чемшир или треви.

В допълнение към оптичното възприятие, практическите съображения също играят важна роля: бордюрните огради установяват един вид граница, ясно показват преходите от една зона към друга и изпълняват определена поддържаща функция както за почвата, така и за растенията. Това е важно, на първо място, в онези райони, където има високи лехи и склонове, от които земята се измива от дъждове.

Укрепване

За да не се повредят бордюрите по време на работа върху лехите, те трябва да бъдат надеждно укрепени. Това е особено важно там, където до лехите има морава. Прегазване от косачка може да повреди и най-добрата ограда, ако бордюрът не е добре закотвен в земята. За да направите това, изкопавате на дълбочина 20-30 см под бъдещия бордюр и запълвате с циментова замазка - на строителните пазари има готови смеси, които трябва само да се разреждат с вода.

Трайност

Като начало помислете дали рамката ще бъде временна или ще издържи десетилетия. Например, оградата от плет и дървената (особено от мека дървесина и без импрегниране със защитни средства) ще трябва да се възстановяват от време на време, тъй като дървесните влакна бързо се разлагат. Но камъкът и металът могат безопасно да бъдат поверени на защитата на границите в продължение на много години. Също така изборът на материал до голяма степен зависи от стила на градината като цяло и цветни лехи в частност.

Бордюри от различни материали

Върбовите пръти

са много подходящи за производството на конструкции с всякаква форма и хармонично се вписват както в ландшафтния стил, така и в рамката на цветни лехи или легла. Върбовите пръти се вписват добре и в пейзажния стил.

Тухлите

заровени в земята "до ъгъла", са приятни за окото. Поставете ги върху хоросана - и стабилността на зидарията на бордюра е гарантирана.

Различните нива

внасят разнообразие в дизайна на лехите. На рамката от стари тухли, можете да седнете, което улеснява работата в градината.
Керемидите като бордюр се монтират лесно, без пропуски, дори и по най-криволичещите пътеки, което спомага за поддържането им чисти.

Камъни

Средиземноморските билки в центъра на леглото, облицовано с камъни, се чувстват също толкова добре, колкото насекомите и земноводните, които са намерили надежден подслон тук.

СЪВЕТ: Какво да изберете - камък или дърво - зависи по-скоро не от цената, а от стила градински парцел и сградите на него. Ако къщата се намира в селски район, по-добре е да изберете естествени материали, които хармонично се вписват в общата картина и в същото време определят формата и структурата на целия обект. При избора на материали трябва да се подхожда внимателно, като се предпочитат устойчивите на атмосферни влияния.

Живите граници

В миналото класическият жив плет от чемшир беше традиционен за европейските селски дворове. Вечнозеленият чемшир, поради гъстотата си, способността да се подрязва и добре оформя, както и лесната грижа, се превърна в едно от най-популярните вечнозелени растения за декорация на градина.
Но сега, по време на широкото разпространение на пеперудата от чемширов молец и гъбата Cylindro-cladium buxicola - вредители, които причиняват голями поражения, на много места се засаждат други растения, които могат да се използват като жив плет.

Отличните качества на чемшира - зимна издръжливост, лесни грижи, декоративност, висока способност за регенериране, както и фактът, че се поддава добре на резитба и създава плътен жив плет - трудно могат да надминат някое друго растение, но все пак има алтернатива.

Непретенциозни са и добре се поддават на резитба и оформяне:

  • Холи (Ilex aquifolium), сортове Stokes, Dark Green, Golden Gem или Glory Gem;
  • берберис чемшир (Berberis buxifolia) Nana;
  • орлови нокти блестящи (Lonicera nitida) Maigrnn;
  • обикновен дубровник (Teucrium chamaedrys);
  • евонимус на Форчън (Euonymus fortunei) Emerald'n Gold и Emerald'n Gaiety.

Бордюри от зеленина и билки

1. Мекият маншет (Aichemiia mollis)

в компания със здравец, делфиниум, камбанка, напръстник, мак и портокал играе ролята на граница, като същевременно засилва хармонията на цвета.

2. Лукът расте буйно

и изглежда очарователно по краищата на градинската пътека. По кръглите глави на съцветията можете да определите накъде води тясната пътека от натрошен камък.

3. Сантолината сива (Santolina chamaecyparissus)

произхожда от Средиземноморието и затова е идеална за сухи и слънчеви райони. Полухрастът с височина 30-60 см се поддава добре на формоване, но в райони със суров климат се нуждае от сериозна защита от студа.

4. Гладкият или къдрав магданоз

(Petroseiinum crispum) може да бъде чудесен естествен бордюр. Той е много подходящ за лехи с билки.