Производители на праскови в Сливенско подготвят протести заради ниските изкупни цени и вноса на продукция от Гърция. В региона се произвеждат около 75 процента от прасковите за преработка и около 40 процента от десертните праскови у нас. Към момента преработващите предприятия са спрели изкупуването на родната продукция и залагат на вносната. Производителите от Сливенско вече са започнали изкореняване на градините си. Това каза в интервю за БТА председателят на браншовата организация „Българска праскова“ Коста Петров.

По думите му Гърция е стъпила тази година сериозно на нашия пазар, след като е загубила пазарите за пресни плодове в Беларус, Украйна и Русия, съставящи 37 – 39 процента от целия износ на плодове на южните ни съседи. Това води до срив пазара на едро в България, като цените на прасковите спрямо миналата година са паднали със 70 – 80 процента.

"Тази година е пълен колапс. В началото на кампанията цените на прасковите бяха 65 ст., сега обаче паднаха до 56 стотинки, а фабриките искат още да се свалят. При тези разходи за торове, горива и работни заплати, нашите производители работят на загуба. Повечето вече се отказват", каза председателят на браншовата организация.

Според Петров сериозен проблем са и забавените плащания от страна на преработвателите. "Фабриките плащат до едно положение, в средата на кампанията спират плащанията и трябва да ги чакаме по 7 – 8 месеца. Кой производител ще издържи при това положение? Нормално е около месец да забавят плащането, но толкова… Фактурираме, плащаме ДДС, заплати и чакаме с месеци да си получим парите“, коментира Петров.

Остава и се задълбочава проблемът с недостига на работна ръка. Освен това в България няма изградени необходимите бази за сортиране, пакетиране и хладилно съхраняване на продукцията. Има само две – три такива бази и те дори не се намират в Сливенски регион, който е най-големият производител на праскови у нас, посочи още той.

По думите му в Сливенско вече са изкоренени 250 дка, а производители планират да изкоренят още 1200 дка прасковени градини. Според браншовия председател у нас липсва държавна политика за осигуряване на продоволствената сигурност с родно производство. "Например в Германия и Полша не може да се влезе на пазара, спират вноса веднага като излезе собствената им продукция", допълни Коста Петров.