Мечка уби крава в чернооченското село Безводно тази седмица. Собственика на животното е уведомил РИОСВ - Хасково и се надява, че ще му бъде изплатено обезщетение. Нападението е станало през деня на пасище до водопада край селото.

"Намерихме животното убито и изкормено. Преди месец мечка уби и друга крава, но собственикът й не е подал сигнал за инцидента", твърди кметът Кадир Яха. Той и съселяните му смятат, че става въпрос за повече от една мечка.

"И преди е имало нападения, но те винаги са били извън Безводно. За първи път мечки влезнаха в селото когато започнаха да зреят черешите. Напълно унищожиха черешова градина", твърди Кадир Яха. Досега не са регистрирани случаи на нападение над хора, но местните се страхуват. Жителите на селото твърдят, че досега мечките не са смеели да влязат в Безводно.

Жителите на селото твърдят, че досега мечките не са смеели да влязат в Безводно.

"Кучетата не помагат. Страхуват се защото мечката е голямо животно. Не смеем да хвърляме пиратки. Сухо е и може да стане по-голяма беля. Не знам как ще излезем от ситуацията", признава кметът на Безводно. Според него тази година не само мечките, но и другите диви животни нанасят поразии на жителите на селото.

"Диви прасета ликвидираха реколтата от картофи, а сега изяждат и тиквите. Около селото има глутница вълци, а местен животновъд твърди, че от началото на годината са му изчезнали десетина кози. Не смеем да пускаме кокошките, защото в района има лисици. Тая година всичко е срещу нас, казва Кадир Яха. Животните в района пашуват свободно, без пастир.

Животните в района пашуват свободно, без пастир.