С какво вкусно и здравословно да зарадвате любимите хора и себе си? Правилният отговор ще подскажат сочните плодове, чието цветно изобилие радва окото. Още повече че летните плодови салати са толкова лесни, бързи и вкусни. Подбрахме за вас оригинални рецепти. Запознайте се с успешните комбинации!

1. Къпини и праскови 

Поднасянето в чаша е чудесна идея, която може да придаде на предястието празничен вид. Можете да сервирате като десерт на семейното тържество.

Продукти: 1 праскова, 4 кайсии, шепа малини, шепа къпини.

За дресинга: 1 лайм, стрък мента, 1 ч. лъж. мед, 2 суп. лъж. вода.

Метод на готвене: Почистете прасковите и кайсиите от костилките и ги нарежете на кубчета. Разпределете плодовете - кайсиите, малините, прасковите и къпините в красиви стъклени чаши.

Отделно пасирайте листата на ментата в блендер. Добавете изстискания сок от лайма, течния мед и вода. Разбърква се до гладкост. Полейте плодовата салата с дресинга и поставете в хладилник за около 20 минути, за да се охладят плодовете.
Сервирайте!

2. Плодове с киноа 

Често различните зърнени закуски и мюслита се допълват с плодове – ябълки, круши, банани, цитруси. Днес ви предлагаме да постъпим обратното - да вземем за основа плодова салата и към нея да добавим киноа .

Продукти: 1 ябълка, 1 портокал, 5-6 ягоди, шепа грозде, 40 г киноа.

За дресинга: 2 чаени лъжици течен мед, 2 суп. лъж. винен оцет, 2 суп. лъж. зехтин.

Метод на готвене: Сварете киноато според инструкциите на опаковката. Дръпнете настрана и изчакайте да се охлади. Обелете ябълката и портокала и нарежете на малки кубчета. Ягодите и гроздето нарежете на две. Смесете плодовете в дълбока купа и добавете киноато.

Пригответе дресинга. Разтворете меда в оцета и налейте зехтина, разбъркайте добре.

Овкусете салатата и сервирайте. Готово!

3. Круши и спанак

Тази салата е интересна комбинация от сладко и солено. Може да се сервира с месо като гарнитура за обяд или като самостоятелно ястие за вечеря.

Продукти: 2 круши, шепа спанак, 80 г бяло саламурено сирене, шепа пекани (може да ги замените с орехи), шепа сушени череши, 2 суп. лъж. зехтин.

Метод на готвене: Крушите се нарязват на тънки филийки. Измийте и подсушете спанака. В голяма чиния за сервиране наредете резените круша и накъсания спанак.

Покрийте с парченца бяло сирене. Отгоре поръсете ядки и сушени череши. Полейте тази красива салата със зехтин.

4. Киви и нар 

Едно правило е в сила при тази рецепта - колкото повече плодове, толкова по-добре. Количеството на съставките зависи от вас. Вместо мека извара можете да вземете заквасена сметана или натурално кисело мляко.

Продукти: 1 банан, 2 кивита, 1 портокал, 6-7 ягоди, 1/3 нар, шепа орехи, 150 г мека извара.

Метод на готвене: Банана, кивитата и портокала ги обелете и нарежете на произволни парчета. Някои ги харесват по-едро нарязани, други - по-наситно. Прехвърлете в дълбока купа. Добавете нарязаните ягоди и семената от нар. Разбъркайте. Отгоре разпределете надробената мека извара и поръсете с орехи.

По желание към салатата може да се добави сладък сироп или течен мед.

5. Пъпеш и диня 

Пъпешът и динята са основните августовски изкушения на лятото. Много хора предпочитат да ги ядат просто така, а ние ви предлагаме да си направите необичайна плодова салата. Вместо натурално кисело мляко можете да използвате кефир като дресинг.

Продукти: 200 г пъпеш, 200 г диня, 1 кофичка кисело мляко, 2 шепи гранола (мюсли или овесени ядки), шепа боровинки.

Метод на готвене: Нарежете динята и пъпеша на по-малки парчета и ги сипете в дълбока купа. Разбъркайте. Отгоре се залива с леко разбитото кисело мляко и се поръсва с гранола.

Допълнете картината с шепа боровинки. По желание може да полеете плодовата салата със сироп или течен мед. Приятен апетит!

6. Сладко от малини с коняк 

Омръзнало ли ви е обичайното сладко от малини? Искате ли да опитате нещо ново? Вижте тази рецепта! Конякът ще даде лек привкус и помогне за по-доброто съхранение.

В това сладко има много малко алкохол, така че нека не ви притеснява, но трябва да вземете качествен коняк. Пектинът е необходим, така че сладкото да не се получи прекалено течно. Вместо пектин можете да вземете гелфикс или да използвате желатин според инструкциите. Сладкото се съхранява добре при стайна температура на тъмно.

Продукти: 500 г малини, 400 г захар, 25 мл коняк, 5 г пектин.

Приготвяне: Подгответе предварително всички необходими съставки за сладкото от малини с коняк. Сортирайте плодовете, изплакнете и подсушете напълно. Разбийте малините в блендер до получаване на пюре. Прехвърлете плодовата смес в тенджера и добавете пектина, смесен с 2 суп. лъж. захар и коняка, разбъркайте. Поставете тенджерата на котлона, на средно силен огън и я оставете да заври. Изсипете останалата захар. Варете на тих огън 5 минути, като отстранявате пяната.

Измийте бурканите и стерилизирайте бурканите. Готовото сладко разсипете в горещите сухи буркани и веднага затворете с винтови капачки. Обърнете бурканчетата с дъното нагоре и ги оставете така до пълното им изстиване.

Добър апетит!

Радвайте близки и приятели с вкусни плодови вариации възможно най-често. И ако имате любими семейни рецепти за необичайни летни салати, не забравяйте да ги споделите.