В приказките мишките и плъховете често се представят прегърнали парче сирене. Но опитите на специалистите по дезинсекция казват, че това не е любимият им деликатес. Гризачите попадат в капана за мишки повече заради колбаси, топчета от кайма, риба или хляб със слънчогледово олио. Сред деликатесите също много популярна е свинската мас (миришеща мазнина), чийто аромат почти винаги кара „опашатите“ да загубят бдителността си.

Тази "слабост" на гризачите е перфектно взета предвид от новата стръв - тестени брикети с животинска мазнина .

Хранителната "ядлива" част на отровата се състои от смес от няколко вида животински мазнини и специални атрактанти (концентрирани аромати). Подобно на пушената сланина с дим, те неизбежно привличат гризачите към себе си и ги карат да вкусят брикетите. За максимален "смъртоносен" ефект в примамката е поставено активно вещество - бродифакум, което гарантира смъртта на мишки и плъхове дори при еднократна консумация на брикети.

Реакцията от това, което се яде, се развива при гризачите постепенно (в рамките на 4-7 дни): това не плаши стадото от ароматни парчета, те ги поглъщат с голям, почти "брутален" апетит. В резултат на това цялата колония от вредители е унищожена.