Минаха горещниците. От тук нататък се очаква да захладнява и да усещаме все по-добре настъпването на есента. Като знаем колко е непредвидимо времето през август, трябва да наблегнем на условностите и индивидуалните дейности в градините по райони. Все пак промените в метеорологични условия и прогнозираното понижаване на температурите имат своите плюсове. Е, не за ваканцията, но за растенията – да.

Именно тази е причината през август да е по-подходящо да се извършват сеитби и засаждане на нови растения. Въпреки това, специално внимание трябва да се обърне на почвата, нейната влажност и характеристики. Нищо не расте в суха и сбита почва освен плевели, а и те се мъчат. Ако имате „късмета“ да разполагате с такава, помислете как да я подобрите, а семенцата и цветята стартирайте в съдове.

Естествено, въпросните съдове трябва да са чисти, а субстратът в тях с отлични качества. Не се изкушавайте да използвате стар или вече употребяван за други цели такъв.

Какво да засадите или засеете през август е въпрос на личен избор и възможности. Ние сме подбрали няколко разкошни украсни култури за вдъхновение и насоки.

Експлозии от помпони и заря от цветове

е офертата на далиите за оставащата топла част от годината. Ако си мислите, че „този влак сте го изпуснали“ още напролет, бъркате, защото в последно време далия се предлага в контейнери и то на доста добри цени.

Дискутирали сме многократно отглеждането на тази красавица и грижите, от които тя има нужда, затова преминаваме на следващата цветна феерия, този път съставена от пеперуди в розово-лилави и бели багри.

Познахте ли коя е? Лупината, да! Нея обаче сега може да я засеете и то директно на мястото, където искате да цъфти догодина.

Семенцата са едри и лесно покълват. Ако ги поставяте в съдове, изберете дълбоки, защото кореновата система на лупината е много специфична. Мястото да е слънчево, а субстратът плодороден и задържащ влага, но все пак добре отцедлив. важи и за почвата в градината, в случай че изберете да направите директна сеитба.

Продължаваме с едно много разпознаваемо цвете, което бабите ни познават добре и наричат монетки, парички, медалче и други.

Става дума за лунарията

Тя е двугодишна и има склонност да се самозасява, което значи, че именно сега е момента да я настаните в градината си.

Цветето не е придирчиво. Цъфти в бели и розови багри, а след опрашване образува интересните кутийки в идеално кръгла форма, точно като монетки. Те ще украсят градината или дома, а могат да се вмъкнат и във всякакви натуралистични арт проекти.

И като стана дума за китки от миналото, ето още една, която доста устремено си проправя път към дворовете и сърцата на градинарите отново – нигелата. Наричат я още „любов в мъгла“ или „момини мигли“.

Нигелата, засята сега ще започне да цъфти много по-рано в сравнение с тази, засята напролет, както обикновено се препоръчва. Съветваме да отбележите мястото, за да не оплевите пониците по грешка в бъдеще.

Може следващото предложение да ви се стори малко странно, но

дантелените цветове на дивия морков

също могат да намерят място в градината ви.

Процедурата на отглеждане е същата като при културния морков. Засявате през лятото, образува се розетка от листа и силна коренова система до есента, а след презимуване на растенията може да очаквате цветове.

За да не се сблъскате с проблема самозасяване, берете цветовете по време на цъфтеж, поставяйте ги във ваза с вода и се радвайте на нежни дантели в снежни нюанси и на закрито.

Няколко думи за групата на седумите. През последните години тяхната красота се преоткрива не само заради листната маса, но и заради обилния цъфтеж и минимални нужди. Краят на лятото и есента са период, в който наред с хризантемите, астрите, и пирените (които между другото също може да се садят сега, ако са отгледани в контейнер), седумите избухват в багри. Обмислете настаняването им в градината или на балкона, ако разполагате със слънчево кътче.

Изброените цветя не са никак малко, но ще дадем още идеи:

  • Има над 900 вида салвии, от които да изберете студоустойчиви и дълго цъфтящи представители;
  • Рудбекията няма да се откаже да цъфти до късна есен, както и астрите, които вече споменахме, а и много други маргаритени красавици като кореопсис, гайлардия, аргирантема, ехинацея и т.н.
  • Огнените багри на крокозмията ще ви изумят. Лошото е, че засега, отгледаните в контейнер растения са малко и на доста висока цена. Луковиците са по-приемливи за бюджета, но ще трябва да почкате докато се стигне до цъфтеж.
  • Подходящ е момента за сеитба на напръстници и други подобни двугодишни красоти.
  • Можете да засеете сега ориенталски макове, които ще ви изумят с едрината на цветовете си.
  • Нека бъдем традиционалисти и споменем най-често отглежданите двугодишни цветя, които също се сеят сега. Това са теменужките, паричките и незабравките.