И как да захранвам малките, е въпросът на Николина Петрова от Петрич

Да, така е – осветлението при пъдпъдъците е ключово изискване за повече яйца.

Правилното развитие на пъдпъдъците зависи от осветлението - не по-малка от 16 часа и не повече от 17 часа дневно. Защото прекомерната светлина води до прояви на агресия.

За стабилно яйценосене и висока жизнеспособност на пъдпъдъците е важна продължителността на светлата част от деня. Но имайте предвид, че

ярката светлина дразни птиците

- те стават нервни и възбудени, започват да се кълват дори до смърт. Затова при отглеждането им трябва да се използва основно изкуствена светлина, с лампи 40-50 вата.

Другото изискване - продължителността на светлината да е около 17 часа дневно.

А включването и изключването на осветлението трябва да става в един и същи час.

И трето:

влажността на въздуха да е над 55%

По-ниската дълго време влажност намалява яйценосенето. Перушината става чуплива и оредява. Птицата придобива разрошен вид. При първите признаци за ниска влажност се препоръчва да се полее пода с вода, да се поставят мокри кърпи и съд с вода. Същевременно влажността не бива да надвишава 75%. Оптималният показател за влажност на въздуха е 60-70%.

А що се отнася до новоизлюпените пъдпъдъчета, когато са здрави, те са много жизнеспособни и бързи. И буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си лапичките на събратята си и да ги дърпат. Отначало

трябва да се оставят на гладна диета за 4 часа,

за да се разнесе жълтъчната им торбичка. След това им се дава вода и дребен пресят пясък (в природата в стомаха на птиците именно това попада първо).

След още 2 часа на пода на кутията с пъдпъдъчета се насипват семена от щир (амарант, куча лобода). Този високобелтъчен продукт е чудесен първи фураж за всяка птица. Според пробвали го е по-добър от традиционно давания варен жълтък. Нека не забравяме, че в природата никой не вари яйца на пилетата - те започват да ядат насекоми и зрънца.

Пъдпъдъчетата ядат семена от щир

в продължение на 2 дни

От 3-ия ден освен семената от щир се въвеждат в малки количества

0 прясна извара;

0 нарязани на дребно листа от глухарче или детелина;

0 мляна смеска от царевица и зърно - имат висока хранителна стойност.

Семената на щира са по-малки от маково семе, от пшеница и просо. Но пъдпъдъчетата първо изяждат щира, а едва след това другите лакомства.

Новоизлюпените пъдпъдъчета се нуждаят от добър хранителен старт
Новоизлюпените пъдпъдъчета се нуждаят от добър хранителен старт