Ранункулусът или още декоративно лютиче е красиво едногодишно или многогодишно растение с прости или кичести цветове. Цъфти през юни с обагрени в бяло, розово, жълто, синьо, червено и др. цветове.

В диво състояние растението се намира на много места в нашата страна - главно на мочурливи, сенчести места с високи подпочвени води и глинести почви. Цъфти с жълти дребни цветове, които нямат декоративна стойност.

Най-масово в цветарството се използва видът Ranunculus asiaticus, който произхожда от Югозападна Азия. Той е многогодишно растение, образуващо месести корени и тревисто стебло. Листата са нарязани, а цветовете достигат до 3 см в диаметър. Те са кичести и са обагрени в най-разнообразни ярки цветове.

Лютичето расте най-добре на богати глинести почви в полусянка. Напоследък все по-често се отглежда и като саксийно цвете. Размножава се чрез семена и най-вече чрез разделяне на коренището.

ВНИМАВАЙТЕ ПРИ ЗАСАЖДАНЕТО:

В цветарските магазини се продават коренища, които преди да се засадят се потапят във вода за 24 часа. При засаждането трябва да се внимва за правилното поставяне на коренището в почвата. Тъй като корените приличат на малки грудки те не трябва да сочат нагоре, а да са обърнати с върховете към дъното на саксията или почвата в която се засаждат. В противен случай растението не се развива и загива.

ГРИЖИТЕ СА МАЛКО
Тъй като ранункулусът е влаголюбиво растение, единствената грижа се състои в редовно поливане, дори преовлажняване. Ако растението се засуши дългите цветоносни стебла, които са кухи клюмват и след това не могат да се възстановят.