Тракторите Fendt 900 и 1000 Vario вече се предлагат със самопочистващ се въздушен филтър, а кабините – с ламинирано безопасно стъкло и система за отопление на предното стъкло.

Германският производител на трактори Fendt обяви, че е първият, който предлага фабрично монтиран по избор самопочистващ се въздушен филтър, който съчетава непрекъснато изсмукване на прах с активно почистване на филтъра в 30-секунден цикъл. В движение, по време на цикъла на почистване филтърът се продухва на два пъти с по 10-секунди преди и след пускане.

Филтърът за прах има собствен 12-баров резервоар за сгъстен въздух. Потокът на сгъстен въздух се контролира от електромагнитен или импулсен клапан. Точно преди продухване скоростта на вентилатора се повишава и продължава да работи така за кратко след това.

Шофьорът се уведомява за процеса на почистване чрез изскачащ прозорец на терминала, така че може да избере да го активира ръчно или автоматично. Филтърът има експлоатационен живот от около две години. Тази система изисква специално разработена филтърна касета.

Устойчивото ламинирано безопасно стъкло допълнително помага за намаляване на нивата на шум в кабината. Прозорците с един стъклопакет все още се предлагат като опция.

Източник: profi.co.uk