Черешите, които се берат в момента, не се пръскат. По време на прибирането на реколтата обаче е препоръчително да се събират и всички плодове, които са повредени от черешова муха, за да се намали популацията на неприятеля през следващия сезон. Това важи и за черешовите плодове, нападнати от кафяво гниене.

При сортовете череши, при които в момента плодовете все още продължават да нарастват и им предстои да зреят, може да се наложи третиране срещу бяла ръжда, кафяво гниене и черешова муха.

Цилиндроспороза

Нарича се още бяла ръжда и е една от най-опасните болести за вида. При силно нападение може да се стигне до окапване на листата и начало на обезлистване на черешовите дървета още в края на месец юни.

Подходящи фунгициди са: бордо микс 20 ВП – 0.375-0.5 кг/дка, геокс ВГ - 40-60 г/дка, каптан 80 ВГ – 150-180 г/дка, сигнум – 30 г/дка, скор 250 ЕК – 15-20 мл/дка и др.

Кафяво гниене

Болестта се проявява по отделните растителни части.

0 По венчелистчетата се образуват некротични петна, които обхващат целия цвят.

0 След това заразата преминава по клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях – опожаряване на цветовете.

0 Младите леторасти загиват. Повредените части не опадват, а остават до следващата пролет.

Третиранията срещу двете гъбни болести може да се съчетаят, като се използват препарати, подходящи и за двата причинителя.

Черешова муха

Вредителят напада най-силно средноранните и късните сортове череши. Вредят ларвите, които се хранят с месестата част на плода, като я превръщат в кашообразна маса. Повредените плодове потъмняват, омекват много повече от здравите, а понякога хлътват.

Разрешени за употреба инсектициди са: децис 100 ЕК – 10-17.5 мл/дка, карате зеон 5 СК – 15 мл/дка, натуралис – 100-200 мл/дка и други.

При младите дръвчета

Препоръчително е черешите и вишните, които още не плододават и не се третират срещу вредители, които засягат плодовете, да се преглеждат редовно за поява на листни въшки. При необходимост дръвчетата се пръскат с подходящи инсектициди: клоузър 120 СК – 20 мл/дка, крисант ЕК – 75 мл/дка и други.