Растителната защита също не трябва да се подценява, тъй като вредителите са по дръвчетата

Агротехнически дейности:

В момента овощните дръвчета се намират в период на интензивен растеж. Напояването, както и торенето оказват съществено значение за растежа на листната маса и на плодовете, влияят и на залагането на плодни пъпки. Ето защо е препоръчително те да се полеят, там, където има нужда, разбира се, и да се подхранят с тор.

Също така е желателно да се извърши една плитка обработка на почвата. Тя ще разруши капилярите и ще предпази повърхностния слой от бързо изпарение на влагата. Освен това в градините с по-малко дръвчета може да се направи мулчиране на почвата, което също запазва влагата.

Растителна защита:

0 През юни основните неприятели при кайсията са източен плодов червей и прасковен молец.

0 През месеца се третират късните сортове череши и вишни срещу черешовата муха.

0 При прасковата се пръска срещу брашнестата мана, листните въшки и източния плодов червей.

0 Вземат се мерки и срещу плодовите червеи - ябълков, сливов и източен (прасковен).

0 Проблем могат да създадат и калифорнийската и сливовата щитоносни въшки.

0 При нужда се вземат мерки срещу крушовата листна бълха.

0 Третират се нападнатите от анарзия прасковени и сливови гдръвчета.

0 При установяване на кръгломиниращ молец - също се пръска.

Обезпеченост с елемента бор

Понякога кората на стъблото на здрави дръвчета се напуква и започва да се бели. Причината често не е болест или неприятел. В повечето случаи се оказва, че това се дължи на дефицит на хранителен елемент.
Беленето на кората на дръвчетата означава, че не им достига бор. Когато в растителния организъм липсва този микроелемент, се стига до преждевременно застаряване и отмиране на тъканите, т.е. кората се нацепва и бели.

Колкото по-рано установите, че на дръвчето му липсва бор, толкова по-лесно ще разрешите проблема. За целта използвайте листен тор, тъй като той по-лесно се усвоява от растението. Задължително използвайте продукт, който е с по-високо съдържание на този микроелемент. За да коригирате недостига, трябва да третирате дръвчето поне 2-3 пъти през 15 дни.

Освен естественото опадване на плодовете, т. нар. юнско опадване на завръзите, може да се направи и изкуствено прореждане. Целта е останалите на дървото плодове да станат едри и по-качествени.

Освен естественото опадване на плодовете, т.. нар. юнско опадване на завръзите, може да се направи и изкуствено прореждане. Целта е останалите на дървото плодове да станат едри и по-качествени.
Освен естественото опадване на плодовете, т.. нар. юнско опадване на завръзите, може да се направи и изкуствено прореждане. Целта е останалите на дървото плодове да станат едри и по-качествени.