Поройни дъждове, гръмотевици и градушки обхванаха много райони на страната. По-интензивните валежи се разразиха в следобедните часове на съботата.

Както по-рано писахме, ледена стихия се разрази днес в Девинско. Градушка, с видим размер на орех, падна и около Велинград. Сигнали за краткотрайни, но интензивни валежи с градушка се появиха в социалните мрежи още от районите на Трънско, Гоцеделчевско и Смолянско.

Градушка почти колкото юмрук е паднала в района на Мадан. Снимки във Facebook показват размера на ледените късове от село Галище. Гръмотевична буря приближава района на Кула, Грамада и Димово
Снимки: Meteo Balkan

Гръмотевична буря приближава района на Кула, Грамада и Димово Снимки: Meteo Balkan

Във видео, публикувано от Meteo Balkans, се виждат щетите от бурята и градушката в Златоград - улиците и дворовете на хората са побелели от лед.  На кадрите се вижда Златоград след градушката. Образува се около 15-20 см ледена покривка. Градушката е била придружена с ураганен вятър днес следобед. Интензивният валеж е продължил около 10 минути.  

По данни на портала blitzortung за последните 12 часа над Югоизточна Европа са паднали над 100 000 мълнии, като приблизително една пета от тях са били над България.

Над страната се движат няколко мощни купесто-дъждовни облачни системи, допълни Нова тв. Междувременно наличната влага и сравнително високите дневни температури са причина за „раждането” на още клетки. Валежите ще продължат вечерта и през нощта, когато постепенно ще утихват. В неделя обаче процесите ще се активизират отново с очаквани гръмотевични бури с градушки в северозападната половина на България.