След които няма да се налага да миете планини от съдове

Нека си признаем, че много от нас, колкото и да обичат да готвят, мразят бъркотията в кухнята и купчината мръсни съдове, които остават след всеки кулинарен шедьовър. Това може да развали настроението на всеки. Днес ви предлагаме пет вкусни рецепти, след приготвяне на които не е нужно да стоите с часове до мивката. На английски те се наричат one pot dish, тоест храна в един съд. Тайната е, че основното ястие и гарнитурата се приготвят заедно. Използвайки една тенджера или тава за печене, можете да приготвите пълноценна вечеря за цялото семейство.

Печена пуйка със зеленчуци 

Продукти за 2-4 порции: 500 г пуешко филе, 50 г кашкавал, 2-3 средни картофа, 1 морков, 1 малка тиквичка, 100 г замразен зелен фасул, зехтин, подправки на вкус.

Приготвяне: Нарежете филето на малки парченца. Измийте добре картофите и ги нарежете на филийки.Не е необходимо да ги белите. Морковът и тиквичката също се нарязват на дребно. Наредете месото и зеленчуците в тава за печене на сектори. Посолете. Зеленчуците се поливат пестеливо със зехтин и се поръсват с подправките, които обичате, например босилек или провансалски билки. Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете 30 минути. Ако фурната има режим "Грил", използвате го. Поръсете месото с настърган кашкавал и печете още 10 минути на същата температура. Проверете готовността на месото и картофите (трябва да станат меки). Сервирайте топло.

Ще имате пълноценна и здравословна вечеря за цялото семейство. Ако използвате красива керамична тава за печене, можете да сервирате направо в нея. Многоцветните зеленчуци изглеждат красиви и апетитни. Хубавото е, че месото и гарнитурата не са смесени и всеки сам може да си избере гарнитурата, която му харесва.

Разбира се, можете да фантазирате и да промените съставките по ваш вкус. Например, вместо зелен фасул добавете брюкселско зеле, карфиол, червен лук или тиква.

Мързелива лазаня на тиган 

Продукти за 2-4 порции: 500 г кайма, 5-6 листа за лазаня, 400 г замразени зеленчуци (например готов мексикански микс), 2 суп. лъж. доматена паста, 2 скилидки чесън, 150 г моцарела, растително масло за пържене, босилек или смес от италиански билки.

Приготвяне: Загрейте в тиган растителното масло. Сложете каймата и запържете на силен огън, при непрекъснато бъркане, около пет минути. Добавете ситно нарязания чесън и замразените зеленчуци. Разбъркайте и запържете още няколко минути.

Добавете доматеното пюре и подправките. Посолете на вкус. Сипете гореща вода, така че зеленчуците и месото да бъдат покрити с течност няколко сантиметра. Разбъркайте. Внимателно наредете отгоре листата лазаня. Може да ги натрошите, за да сте сигурни че добре покриват тигана. Уверете се, че листата са напълно покрити с течност. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за 15-20 минути. Когато лазанята се свари и омекне, поръсете ястието с настъргана моцарела, покрийте отново и изключете котлона. Оставете за няколко минути, за да се разтопи сиренето.

Мързеливата лазаня не изглежда толкова апетитна, колкото класическата, но това не се отразява на вкуса. Приготвя се много по-бързо. Ако използвате готова кайма и зеленчукова смес, отнема минимално време за приготвяне.

Такос с пушени гърди 

Продукти за 2-4 порции: 4 питки за такос, 100 г пушени гърди, 1 чушка, 1 малка тиквичка, 100 г царевица на зърна (замразена или консервирана), 1/2 люта чушка, 2 суп. лъж. доматена паста, 100 г настърган кашкавал.

Прготвяне: Нарежете гърдите на тънки филийки. Почистете сладката чушка и я нарежете. Нарежете тиквичката на ивици. На сух загрят тиган запържете леко гърдите. Не е необходимо да добавяте олио, тъй като мазнината необходима за готвене, ще бъде разтопена от гърдите. Добавете чушката, царевицата и тиквичките. Пържете около пет минути на среден огън. Прибавете доматеното пюре и ситно нарязаната люта чушка. Добавете гореща вода, така че сосът да наподобява по консистенция кетчуп. Посолете на вкус и изключете котлона.

Поставете питката в плоска чиния. Разпределете соса върху едната половина, поръсете с кашкавал и покрийте с другата половина от тортилата. Сервирайте такос горещи.

Важно е да не прекалявате с тиквичките. Ако ги предпочитате хрупкави, прибавете ги в самия край на готвенето. Пикантността на ястието също определяйте по ваш вкус. Ако не обичате люто, не слагайте черен пипер.

Риба в ладии от фолио 

Продукти за 2-4 порции: 500 г филе от риба (за предпочитане е да е морска), 2-4 картофа, 2 суп. лъж. сметана, 100 г твърдо сирене, подправки.

Приготвяне: Нарежете рибното филе на порции. Обелете картофите и ги нарежете на ситно. Отрежете няколко парчета фолио според броя на порциите. Направете от фолиото панички. Сложете рибата на дъното и подправете със сол и черен пипер на вкус. Отгоре сложете картофите и отново посолете. Във всяка ладия сложете по малко сметана.

Наредете в тава за печене и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе около 30 минути. Извадете от фурната, поръсете със сиренето и печете още 10-20 минути. Периодично проверявайте готовността на картофите.

Извадете и сервирайте директно в ладиите.
Колкото и да е странно, картофите се готвят най-бавно в това ястие. Затова ви съветваме да ги нарежете по-надребно. Можете да вземете всяка риба, която харесвате, например лаврак, треска или филе от минтай. При сервиране може да поръсите ястието с пресни подправки.

Паста с пиле в сметанов сос 

Продукти за 2-4 порции: 2 пилешки гърди, 200 г спагети, 500 мл 20%-тна сметана, подправки, растително масло за пържене, настъргано твърдо сирене за сервиране.

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на ситно и го запържете в загрят тиган за около 5 минути. Подправете със сол на вкус. Добавете любимите си подправки (като къри или микс за пиле). Залейте пилето с чаша гореща вода. Прибавете в тигана спагетите. За удобство можете да ги натрошите. Сипете сметаната, покрийте с капак и гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време. Уверете се, че спагетите са покрити с течност. Ако е необходимо, можете да добавите още малко гореща вода. Проверете готовността на спагетите след 15-20 минути. Ако са сварени, изключете котлона. Преди сервиране поръсете с настърган кашкавал.

Това ястие може да стане една от редовните вечери във вашето семейство. Бърза, лесна, вкусна рецепта. Освен това всички необходими съставки обикновено се намират в хладилник. Ако бързате, вземете по-тънки спагети. Важно е да използвате високомаслена сметана – тя не се разслоява и се сгъстява равномерно при нагряване.

Можете да експериментирате с подправките, като по тозш начин всеки път ще имате ястие с нов вкус. Можете да добавите спанак и малко синьо сирене. Получава се пикантно и елегантно.