Всяка година средиземноморският стил в ландшафтния дизайн на градини и вътрешни дворчета става все по-популярен. Цветя и храсти, растящи в субтропичната зона, привличат не само с обилния си цъфтеж, но и с деликатния си аромат.

Въпреки това, в райони с умерен климат, не всяко средиземноморско растение е в състояние да оцелее и да ви зарадва с необичайната си красота. Но има изход. Топлата атмосфера на крайбрежието можете да пресъздадете чрез използване на саксийни средиземноморски растения като миниатюрни рози или здравец.

Цитрусовите плодове и палмовите дървета в контейнери със сигурност ще впечатляват, но в този дизайн е невъзможно без:

. декоративни изкуствени камъни;

. естествени камъни, отличаващи се с оригиналната си форма;

. различни видове морски и мраморни камъчета.

За пейзаж в средиземноморски стил можете да изберете не топлолюбиви кипариси, а колонови и иглолистни. А за декора - комбинации от декоративни елементи, напомнящи изкуството на древен Рим и древна Гърция. Широко разпространени са всякакви тераси, стилно декорирани стени и стълби. Средиземноморската светла и топла градина със сигурност ще се хареса на всички, които са в настроение за релакс и наслада.

Южен вътрешен двор в умерените ширини

Малко вероятно е да отгледате силни и здрави растения от субтропичната зона в райони с хладен климат. Но ако наистина искате да придадете на вашата градина средиземноморски привкус, тогава можете да направите специална зона за отдих - малък вътрешен двор. Той е разположен между къщата и допълнителните сгради. Като правило, той е скрит от любопитни очи и почти напълно защитен от лошо време и вятър.

Вътрешният двор в средиземноморски стил е декориран с различни видове камък, но понякога подът може да бъде облицован и с порцеланови плочки. В подредбата му се използват доста прости, непретенциозни мебели, изработени от естествено дърво или изплетени от върбови клони. Могат да се отливат метални фитинги или декоративни елементи.

Морската тема

Ако за украса на вътрешния двор в средиземноморски стил е избрана морска тема, тогава покривките, възглавниците и другия декор могат да бъдат бели, сини или тюркоазени и в различни тонове и нюанси.

Стените на къщите

също имат своя роля в ландшафтния дизайн на средиземноморския стил. Най-често те са грубо обработени, а повърхността им е подчертано неравна. Върху тях са монтирани решетки за клематис - сини или лилави. На прозорците трябва да се монтират дървени решетъчни щори. Понякога те могат да бъдат разположени и на вратите.

Пейзаж и цветове

Пейзажът на всяко южно имение винаги се съчетава със заобикалящата го природа. Ето защо, нюансите в бяло и охра, както и пясъчните, кафяво-жълтите и шоколадовите, често стават основа за цветовата схема на малките южни дворове. Текстилът също придава топлина на околната среда, като успешно се използва и за декорация.

На пода и стойките са поставени саксии с ефектни южни растения и така завършва създаването на стилен вътрешен двор.

Избор на малките архитектурни форми

Почти всички къщи по средиземноморското крайбрежие са оборудвани с изящни балкони, а фонтаните често са разположени в центъра на градинските парцели, давайки на хората прохлада в най-горещите дни. Те могат да бъдат много прости. На мода са малките стенни фонтани под формата на лъвска глава. Но понякога те са украсени с истински произведения на изкуството, например скулптури на красиви момичета или животни.

За по-голяма автентичност на средиземноморския стил в ландшафтния дизайн се използват много естествени материали, както и:

. пясъчници, които лесно се оформят с помощта на обработка;

. варовици, характеризиращи се с широка гама от цветове и нюанси, от бяло-сиво до кафеникаво-жълто, зеленикаво и червеникаво-розово;

. бетонови изделия и покрития;

. теракотени скулптури и вази;

. мозаечни картини и малки фрагменти.
Малките архитектурни форми включват не само фонтани, но и беседки, стени, които понякога служат като опори за рози и други ефектни катерещи растения. Оригиналните стълбове, стълби, с прикрепени към тях контейнери с топлолюбиви растения, също няма да оставят никого безразличен.

Басейнът

е друг характерен детайл от южната архитектура. През горещото лято всички обитатели на къщата се концентрират около него. Детската радост, съчетана с блаженството на възрастните, неизменните компоненти на релакса край малко изкуствено езерце.

А за разделяне пейзажа на обекта са полезни няколко

зониращи арки или обелиски

Не бива да забравяме и перголите - навеси от увивни растения, положени върху подпори и носещи греди. Най-често гроздето се поставя върху перголи, лозите му са доста облистени и могат да дадат повече от една връзка вкусни плодове. Перголи се монтират над зони за отдих, тераси и пасажи.

Декорация на тераса

Терасите в средиземноморски стил хармонично обединяват жилищната сграда с околния пейзаж. Това са оригинални отворени настилки върху опори или подготвена основа. На малки площи в близост до къщата е инсталирана тераса, а на големи площи е направена под формата на острови или басейни около тях.

Ако пейзажът на обекта е неравномерен, изберете тераса на много нива, за предпочитане с ограда. Частично покрита тераса изглежда най-добре близо до къщата.

Балкони, беседки и дори такъв елемент от входната група като веранда могат да се нарекат отделни видове тераси.

В средиземноморски стил терасите са направени от твърда дървесина или от камък. Подът на откритите тераси е покрит с плочки, а най-добре с гранитогрес, който е изключително устойчив. Големите тераси са покрити с мозайки, напомнящи древногръцки или римски шарки с включване на камъчета.

Верандите

са помещения, прикрепени към ниски сгради, и обикновено са отворени. Срещат се и остъклени опции, но те се използват при изграждането на жилищни високи сгради. Те не се отопляват и са оборудвани със защитни устройства от ярките слънчеви лъчи.

Беседките

В задния двор често се монтират полуотворени или напълно остъклени беседки, които също се считат за веранди. Стените им са традиционно украсени със стенни саксии, със засадени в тях ампелни растения: бегония, настурция или лобелия.

СЪВЕТ

Близо до верандата е опция да засадите орлови нокти - издънките на тази дървесна лоза могат да нараснат до 6 м. За около три седмици в началото на лятото тя ще зарадва всички с ароматен цъфтеж.
За да постигнете максимално съответствие със средиземноморския стил в ландшафтния дизайн, трябва да се „оградите“ от малки дървета, растящи в местността около вас. За да не са толкова забележими и да не разрушават създадената хармония, близо до тях трябва да се монтират високи перголи, оплетени с лозя. Особено красиви като естествена декорация са девичето грозде или хмела – обикновен или жълтолистен.