Може да го засаждате шахматно, с по две растения

Пиперът е сред зеленчуковите култури с редица изисквания, с които градинарите е добре да се съобразят, за да берат по-богата реколта.

3 важни фактора на средата:

0 Развива се отлично на проветриво и добре огрявано от слънцето място.

0 Предпочита почви с неутрална реакция.

0 Не понася преовлажняване, макар че редовно трябва да се напоява.

Засаждане

Пиперът не се развива добре, ако растенията се засадят прекалено гъсто. Те могат да се разположат по различни начини:

0 Най-често пиперът се отглежда на бразди при схема 60 х 15, като растенията са по едно в гнездо, или на 60 х 30 - по две растения.

0 Засаждане на двуредови и триредови ленти, когато се отглеждат повече растения.

0 Шахматна схема – има различни комбинации, но най-характерното е, че се засаждат по две растения в едно гнездо на разстояние 5-7 см, а в съседните редове се разполагат шахматно.

В два съседни реда растенията се засаждат шахматно, на разстояние 30 см, което осигурява по-добро проветряване. Разстоянието между редовете е 30-35 см (в зависимост от сорта).

Защо по 2 растения

Засаждането на две растения в едно гнездо има някои предимства. От една страна листата на двете растения си помагат взаимно да се защитават от слънчевото изгаряне, от друга – покриват по-добре почвата и така се съхранява влагата в нея.

Такова засаждане е препоръчително при сортове, които са с по-ниско стъбло или със средновисоко. Може и при по-високите сортове, но тогава разстоянието между растенията трябва да се увеличи поне с 10 см.

Хранене

За да отгледате повече и по-качествени чушки и чушлета, важно е да подхранвате растенията. Торенето се извършва с макро- и микроелементи.
Значително внимание трябва да се обърне на фосфорния тор. Най-често се използва суперфосфат, който може да се добави в ямките, ако не е внесен през есента.

Освен това препоръките са при засаждането да се подхрани с компост, добре угнил оборски тор и дървесна пепел.

При торенето с азотни торове трябва да се подхожда внимателно. Не бива да се прекалява с азота, тъй като той стимулира израстването на листната маса и забавя плододаването.

Листните торове, които съдържат разнообразни химични елементи, спомагат за по-добър цъфтеж, съответно образуване на завръзи, а впоследствие повече и по-качествени плодове