Как се постига евтина репродукция за 5 минути? Може да я приключите на по-ниска „предавка” с лесна добавка – прогестерон

Д-р Красимир Колев

Как да действаме, ако при теста за бременност кравата се окаже небременна? Безплодието е основната причина за бракуването на крави. Средната продължителност на използване на една млечна крава при интензивно хранене е 2,5 лактации. Какво да правим, ако кравата не забременее?
Много въпроси, за които има отговор:

На първо място, трябва да практикуваме

ранна диагностика на бременноста,

т.е. е не по късно от 42-ия ден след осеменяването!

Обикновено до 30% от небременните кравите при теста за бременност нямат жълто тяло в яйчника.Тези крави имат много голям шанс да забременеят бързо (в рамките на 10 дни - колкото е продължителността на синхронизационната схема), ако решим да използваме лечение с прогестерон, т.е. с PRID-Delta.

С прогестеронова схема

46% заплодяемост е постигната

на безуспешно осеменени крави,

които не са имали жълто тяло, в момента на изследването за бременност.

Каква е последователността: Оvarelin (GnRH) се инжектира на ден 0 и се поставя прогестерон, който престоява 7 дни. Enzaprost (PGF) се инжектира в момента на изваждане на вагиналното устройство.
Втора инжекция с Enzaprost се поставя 24 часа по късно.

А 32 часа след втората инжекция с Enzaprost се инжектира Оvarelin и 16 часа след него осеменяваме на сляпо.

Резултатите са забележителни

Става дума за рестартиране на заплодяемостта. В сравнение с нормалния Овсинх, при крави без жълто тяло, схемата с PRID-Delta (прогестерон) постига с 22% по-висок процент бременни животни (46% към 24%).

Лечебното използване на хормони подобрява заплодяемостта при отделната крава.

До 46% от тези „проблемни”

крави могат да забременеят

с тази синхронизационна схема, която описахме. Вашата задача, като добри стопани/лекари е да удължавате продуктивния живот на всяка една крава от стадото. С този съвет ние се опитваме да ви помогнем да задържите най добрите крави, за по дълго време, а също да забременеят навреме, което е свързано с

по добрата печалба от всяка една от тях

Изследвания на проф. Пол Фрик, доказават, че използването на прогестерон повишава заплодяемоста с 10% в сравнение с тази, получена при естествено открит еструс.

Освен това по високите нива на прогестерон, осигурени по такъв начин, намаляват двойната овулация и

така намалява процентът на близнене

при високомлечните крави

По-ниския процент на близнене редуцира ембрионалната смъртност. А това автоматично води и до по-голям брой заплодени високомлечни крави - един допълнителен бонус на прогестероновите устройства.