Природата вече започна да ни глези с полезните си дарове. На масата ни се появяват любимите пресни зеленчуци, които толкова липсваха през зимата. Днес ви предлагаме да приготвите пролетни супи, с които със сигурност ще зарадвате семейството.

С киселец 

Зелената супа с киселец е въплъщение на пролетта - свежа, сочна и ароматна. Има много вариации, но супата от киселец с яйце си остава любима класика. Това ястие има два варианта на готвене: суровите яйца могат да се разбият и да се изсипят в бульона или да се сварят отделно и да се добавят по време на сервиране.

Продукти: 2 литра бульон, 1 връзка киселец, 3 картофа, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус, 4 стръка зелени подправки (по желание).

Приготвяне: Предварително пригответе бульона. Според желанията ви можете да сварите пилешки, зеленчуков или месен бульон. Ако искате можете да запазите месото и да го добавите към супата по-късно.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сипете в горещия бульон. Гответе до полуготовност. Киселецът се нарязва на "ленти" и се добавя към почти сварените картофи. На този етап можете да върнете месото в бульона. Оставете супата да заври, подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от котлона. Оставете ястието да се задуши 5-7 минути и сервирайте, украсено със сварено яйце, зелени подправки и кисело мляко.

Крем-супа от тиквички 

Първите пролетни тиквички ни радват с деликатен свеж вкус и витамини. Освен това те са идеални за леки крем-супи. Дори и най-взискателните гастрономи няма да устоят на такова ястие. А ако сервирате супата с пържени гъби, парчета пиле или скариди, ще имате не само вкусно, но и много хранително ястие.

Продукти: 3 тиквички, 3 картофа, 1,5 л бульон, 50 г орехи (ядки), щипка смляно индийско орехче, 200 мл сметана за готвене, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на филийки и ги запържете в олио до леко зачервяване. В тенджера оставете бульона да заври, добавете нарязаните картофи и запържените тиквички и гответе около 30 минути. Дръпнете от котлона и пасирайте до получаването на гладка смес. Добавете ситно нарязаните ядки и отново разбийте с блендера. Сипете предварително затоплената сметана, посолете на вкус, върнете на котлона и оставете да заври.

Гарнирайте супата на вкус и сервирайте.

Студена супа от ревен 

Сега и моментът да си наберете пресен ревен. Ако искате да опитате супа с него, то ще трябва да побързате. За традиционалистите продуктът е "грешен". В крайна сметка най-вкусните супи с него са някак необичайни за нас. С ревен можете да направите вкусна студена супа с бяла или червена риба. Предлагаме ви рецептата за последното.

Продукти: 500 г риба, 1,5 л вода, 300 г ревен, 2 картофа, 2 яйца, краставица, сол и захар на вкус.

Приготвяне: Нарежете ревена, заедно с дръжките на ивици, залейте ги с гореща вода и варете 3-4 минути. Внимавайте да не се развари. Свалете тенджерата от котлона и оставете под капак за около 2 часа. След това подсладете и посолете на вкус.

Картофите и яйцата се сваряват отделно и се нарязват произволно. Нарежете краставицата на полукръгчета. По желание сварете или задушете рибата. Разпределете нарязаните картофи, яйцата и краставицата в чинии, добавете парченцата риба и залейте всичко с бульон от ревен.

По желание гарнирайте със зелени подправки и сервирайте със сметана или кисело мляко.

Апетитно, с грах 

Съгласете се, че гъстите зимни супи, приготвени от зрял фасул, вече са ви омръзнали Пролетната крем супа от зелен грах ще ви помогне да се освежите. Преди сервиране украсете чиниите със супа с пресни зелени подправки. Като експеримент може да вземете и листа от мента.

Продукти: 550 г зелен грах, 50 г бекон, глава лук, 1 скилидка чесън, 100 мл сметана за готвене, 500 мл зеленчуков бульон, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете бекона на едри парчета и го запържете до хрупкава коричка. Прехвърлете в купа. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до златисто в тигана, в който е запържен бекона. Добавете замразения грах към лука и чесъна и оставете да се задушава 2-3 минути. Прехвърлете задушените зеленчуци във вече врящия бульон и гответе за 10 минути. Пасирайте супата с помощта на блендер. Прибавете затоплената сметана и оставете супата да заври. Разлейте в купички, украсете с бекон и пресни зелени подправки и сервирайте.

Бърза зеленчукова супа 

Замразени аспержи могат да се намерят по магазините почти целогодишно. Но именно през пролетта можете да ги намерите в прясно състояние и да си приготвите вкусно и здравословно ястие. Ако сте решили да свалите някой излишен килограм, тази зеленчукова супа ще ви помогне да постигнете по-бързо заветната цел.

Продукти: 1 праз, 2 скилидки чесън, 10 стръка аспержи, 700 мл зеленчуков бульон, 2 картофа, морков, 100 г зелен грах, 3 стръка целина, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете праза на ситно и заедно със наситнения чесън запържете в тенджера със зехтин до златистокафяво. Отстранете жилавите части от дръжките на аспержите и нарежете стъблата на средно големи пръчици. Прибавете ги към запържените лук и чесън. Налейте топъл зеленчуков бульон и оставете да къкри 10 минути след завиране. Нарежете картофите на кубчета, моркова - на едри ивици, а целината – произволно. Прибавете ги към супата, заедно със зеления грах, посолете и варете още 5-7 минути.

Спаначена крем супа 

Спанакът може да се похвали с богат запас от ценни елементи, така нужни ни именно през пролетта. Затова и супата от него е полезна. Деликатната спаначена крем-супа със запържени скариди е перфектната пролетна комбинация.

Продукти: глава лук, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж. брашно, 600 г спанак, 500 мл бульон, 500 мл пълномаслено прясно мляко, 400 г скариди, 2 стръка розмарин, щипка смляно индийско орехче, 6 суп. лъж. олио.

Приготвяне: Нарежете лука и 2 скилидки чесън, запържете в 3 супени лъжици олио. Добавете брашното и нарязания спанак и разбъркайте. Налейте бульона и оставете да къкри 10 минути. Добавете млякото и гответе още 10 минути. Махнете супата от котлона, подправете със сол и индийско орехче и пасирайте до гладкост.

Загрейте останалото олио в чист тиган и добавете 2 счукани скилидки чесън и стръкчета розмарин. Изчакайте, докато маслото поеме аромата на подправки. Извадете запържения чесън и розмарина и бързо запържете обелените скариди в ароматно олио.

Разсипете супата в купички, гарнирайте с пържените скариди и сервирайте.

Необичайно, с ряпа 

Ряпата е чуден зеленчук, който узрява точно навреме, пълен е с витамини, ензими и етерични масла.

Следователно супите с ряпа са не само много вкусни, но и здравословни. Необичайната супа, която ви предлагаме, ще се хареса на любителите на студените супи. И останалата част от семейството няма да остане безразлична.

Продукти: 5 картофа, бяла ряпа, връзка зелен лук, връзка магданоз или кориандър, 3-4 суп. лъж. сметана, 1 л хлебен квас (можете да си го купите от руските магазини или да си го приготвите у дома), сол на вкус, сметана на вкус за сервирането.

Приготвяне: Сварете картофите, без да ги белите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Обелете ряпата и я настържете. Нарежете на ситно зеления лук и магданоза. Смесете всички съставки в тенджера и подправете със сол и черен пипер на вкус. Прибавете 3-4 суп. лъж. заквасена сметана, сипете кваса. Разбъркайте добре и сервирайте.
Опитайте да приготвите тези пролетни супи за любимите си хора. Те ще изпълнят семейното ви меню с нови ярки вкусове и слънчево настроение. А ако имате интересни пролетни рецепти, с които се гордеете, разкажете за тях