Според изследователи това ще намали замърсяването и разходите

Френски изследователи вярват, че са открили уникална естествена алтернатива на химическите торове.

Откритието намалява замърсяването и помага за изхранването на нарастващото население на планетата, благодарение на неочаквана съставка: човешката урина.
Синтетичните азотни торове увеличават селскостопанското производство, но ако се използват в излишък, те замърсяват околната среда. Освен това цените им се покачват до небето.

"Растенията се нуждаят от хранителни вещества, азот, фосфор и калий, за да растат“, обяснява Фабиен Ескулие, инженер и координатор на изследователската програма OCAPI. „Когато ядем, ние усвояваме тези хранителни вещества и след това ги отделяме, най-вече чрез урината.“
Дълго време в историята човешките екскременти са били използвани в селскостопанските полета и след това са заменени с химически торове. Но когато последните навлизат в реките в големи количества, те се превръщат в един от основните източници на замърсяване.

Отделянето и събирането на урина за тор означава цялостно преосмисляне на тоалетните, канализационната мрежа и преодоляване на някои предразсъдъци.

Отделянето на урината от тоалетните за първи път е тествано в шведски еко села в началото на 90-те години на миналия век, след това в Швейцария и Германия. Сега експерименти се провеждат и в САЩ, Южна Африка, Етиопия, Индия и Мексико. Във Франция подобни проекти се появяват в Дол-де-Бретан, Париж, Монпелие.

В страни, където са изпробвани торове на базата на урина, има различия в отношението към тях. Процентите на одобрение са много високи в Китай, Франция и Уганда, но ниски в Португалия и Йордания.
Тъй като урината обикновено не е основен носител на болести, тя не изисква по-голяма обработка за селскостопанска употреба. Световната здравна организация препоръчва да се остави да се утаи и може да се пастьоризира.
След събирането урината трябва да бъде доставена на полето. Но тази процедура все още е скъпа. Различни методи позволяват да се намали обема ѝ, да се концентрира или дори да бъде дехидратирана. Въпреки това изследователите смятат, че урината е бъдещето на естествените торове.