Макар да сме в сезона на пролетните дъждове, водата все по-често става кът за градинарите у нас – особено в летните жеги, когато в някои населени места се започва с режим на водата. Без нея обаче и ние, и растенията не могат да съществуват. Гравитачната напоителна система е евтин ефективен начин за осигуряване на вода за по-малки площи като тези на хоби градинарите. Още по-рентабилно би било, ако времето ни осигури периодични валежи, за да поддържа постоянно напълнен резервоар за събиране на дъждовна вода.

С гравитачно напояване можете да поливате растения навсякъде, в земята или в контейнери, дори ако няма налично електричество. Тези системи работят, като се възползват от способността на водата да пътува сама по пътя на най-малкото съпротивление. Нямате нужда от помпи и можете да ги използвате за поливане на вашата градина временно или през целия сезон.

Основната система е много проста, състояща се от издигнат резервоар с тръба, излизаща от дъното, която подава вода в основна система за капково напояване, която се управлява или на ръка, или с много ефективен таймер, захранван от батерия, който контролира скоростта, с която реколтата се полива.

Необходимите компоненти включват:

1. Резервоар за вода

- Трябва да може да побира вода за поне един ден

- Усложнението е, че трябва да го издигнете над реколтата и презареждането на много висок контейнер, или тежък, е повече работа

- Причината за повдигане на резервоара е, че добавя налягане, което трябва да се поддържа постоянно в точката, където се подават капковите линии, така че водата да се разпределя равномерно

2. Конструкция за поддържане на водния резервоар

- Може да бъде направен от всичко, което може да издържи теглото на контейнера, когато е напълнен с вода

- Освен това трябва да може да издържа на външни сили като вятър

3. Тръбопроводи

- В основата на резервоара трябва да има тръба, която позволява на водата да изтича и наличието на спирателен вентил в тази точка на свързване е добра идея, ако резервоарът е голям и събира вода за няколко дни напред.

- Ако използвате метода на таймера, водата преминава през филтър

- За повишаване на налягането трябва да се използват тръби с различен размер. Това се прави чрез постепенно намаляване на размера на тръбите и маркучите

4. Таймер и филтър

- Има много модели таймери на батерии, които могат да се настройват и работят за цял сезон

- Те контролират честотата, на която водата се подава

- Във водопровода трябва да се монтира филтър преди клапаните на таймера. Това предотвратява запушването на по-малките линии

5. Вентили и капкопроводи

- Спирателни вентили трябва да се поставят между тръбите на резервоара и напоителните тръби и преди клапаните на таймера

- Маркучи с дюзи, които могат да бъдат закупени във всеки магазин за градински стоки

Конструкцията 

Малка система: 

Това може да се направи с помощта на 20-литрова кофа с капак или резервоар, който е поне 1-1,20 м от земята, конвенционален 32 мм маркуч, в който може да пробиете дупки и да добавите още една част, така че водата да се доставя точно до корените.

Голяма система:   Схема на малката система

Схема на малката система
  Схема на голямата система
Схема на голямата система

Резервоарът трябва да бъде толкова голям, колкото е необходимо, защото колкото по-малък е, толкова по-лесно ще бъде запълването и поддържането му. Конструкцията трябва да е много стабилна като бетон или добре укрепен метал, дърво, камък.

Маркучът може да се наложи да се смени след сезон, но ако се зазимява чрез източване и съхранение на закрито, може да издържи няколко години.

Батерията на таймера трябва да се сменя след всеки сезон. Филтърът трябва да се промива периодично и обикновено това става с просто отваряне на клапан на филтъра. Структурата трябва да се проучи, за да се уверите, че е здрава, преди да се напълни. Контейнерът трябва да се измие с белина, преди да се използва за втори сезон.

Това като цяло е концепцията, но със сигурност има безброй начини на модификация. Като например да бъдат свързани с водосточна тръба от улука. Или пък да вградите по-отгоре друг маркуч при преливане на водата. Можете също да добавите тор или хранителни добавки към вашия резервоар. Можете и да изградите система от 2-3 резервоара за вода, наредени един под друг и свързани помежду си с тръби.

Съвети за отглеждане

Ако работите с равна площадка и използвате предварително пробита вградена капкова линия (препоръчва се за зеленчукови редове), засадете най-водолюбивите растения най-близо до източника на вода, а по-устойчивите на суша растения по-далеч. Загубата ще доведе до намаляване на продукцията по-надолу по линията, така че вземете предвид това във вашето засаждане.

Тази система позволява да направите капково напояване. Предимствата му са много. Първо, когато поливате на нивото на земята, вие насочвате водата по-точно. Вие поливате само растенията, а не плевелите около растенията. Напояването на нивото на земята свежда до минимум изпарението, което е неизбежно, когато пръскате малки капчици вода във въздуха. И разбира се, пести вода.