Ранните признаци могат да бъдат едва доловими, но има няколко издайнически улики за навременно предупреждение

Кучетата, които навлизат в напредналите си години, страдат от влошено зрение и слух, точно както хората. Тези състояния обикновено не причиняват болка. Въпреки това, те могат да бъдат дезориентиращи и тревожни за нашите застаряващи домашни любимци. Има как собствениците да помогнат, като разберат навреме и разработят стратегии за справяне с проблема.

Увреждане на слуха

Влошаването на слуха при кучета се дължи на увреждане и смърт на космените клетки на вътрешното ухо. Тези клетки улавят звукови вибрации, генерират нервен импулс и го изпращат до мозъка за интерпретация. При хората понякога можем да обвиняваме силните звуци за клетъчната смърт. При кучетата ние сочим към генетиката или мислим за нея като следствие от стареенето. Загубата е постепенна, деградира бавно в продължение на няколко години.

Някои специалисти споделят, че когато собствениците заведат четириногите си при тях за подобен проблем, те често настояват, че животното е загубило слуха си за една нощ. Понякога си мислят, че нещо блокира ушния канал. Но точно както при хората, това не е внезапна загуба, а по-скоро бавен процес.

Собствениците често пропускат първите етапи на свързана с възрастта загуба на слуха, защото кучетата рядко дават улики. Освен това в много случаи те първо губят определени честоти, което може да затрудни определянето дали слухът им се изплъзва. Например животно може да чуе баса на мъжкия глас, но не и по-висок женски глас.

Обичайно е кучетата да губят слуха си повече с едното ухо, отколкото с другото в началото. Когато това се случи, може да забележите объркване, след като ги извикате. Те не могат да разберат къде се намирате, защото ушите не работят заедно, за да определят източника на звука.

Но четириногите могат да компенсират, когато слухът им намалява. Те могат да разчитат на вибрации на пода, докато вървите към тях или издавате силен шум. В този случай ще видите разлика, ако любимецът ви лежи върху килим или твърд под.

Как можете да разберете дали слухът е изчезнал? Тествайте, като щракнете с пръсти зад главата на кучето си. Наблюдавайте за стрес или поне поглед към вас. Ако няма реакция, опитайте да пляскате с ръце. Ако все още няма отговор, слуховата способност вероятно е изчезнала.

Влошаване на зрение

Когато зрението на кучетата започне да се изплъзва, може да забележите, че се блъскат в неща, колебаят се да слязат по стълбите и имат затруднения при прехода от тротоара към пътя.

Тъй като четириногите са способни да тичат през храстите в тъмното, където ние ще падаме и ще се блъскаме в дървета, можем да използваме тази вродена способност за тестване на зрението. Намалете осветлението до нивото, на което виждате, и поставете картонени кутии в коридора. Ако кучето влезе в някоя от тях, може би има проблем със зрението.

След като установим загуба на зрение, трябва да разберем защо е налице. Възможните причини включват:

0 Глаукома: ако кучето има както остра загуба на зрението, така и болезнени червени очи, това може да е свързано с глаукома, която изисква спешно лечение.

0 Катаракта: тези бели помътнявания в лещата на окото блокират зрението. Те могат да се появят при млади кучета с генетична предразположеност, но по-късно в живота е възможно да са свързани с диабет. Обикновено катарактата не се лекува.

0 Ядрена склероза: това състояние е посивяване на лещата, което често се наблюдава при кучета на възраст над осем години. Ядрената склероза не блокира зрението, но може да причини проблеми с фокусирането на близки разстояния.

0 Прогресивна атрофия на ретината: тя засяга задната част на окото чрез влошаване на ретината. Тази необратима промяна отнема година или повече, за да причини слепота, но това е непрекъснато влошаващо се състояние.

Какво могат да направят собствениците

Ако имате куче, страдащо от загуба на зрение, това не е смъртна присъда. Има напълно слепи животни, които се справят добре, стига да не промените рутината им. Те могат да излязат в оградения двор и след това да се придвижат обратно до вратата, като следват ориентири. Звуците също могат да дойдат на помощ, като заместят някои визуални улики.

По-възрастните индивиди могат да загубят само част от способността си да виждат. Добро осветление е един вариант да им се помогне, като им даде увереност – лампа в двора или коридора например.

Уверете се, че сте се погрижили за безопасността на кучето си, като блокирате стълбите с бебешка порта. И не премествайте мебелите. Имайте предвид също, че любимецът ви може да изпитва безпокойство, докато се адаптира към загуба на сетива, така че говорете с ветеринарен лекар за начините да облекчите стреса му, със или без медицинска намеса.