Всъщност те са доста важни за ежедневието на четириногите ни приятели

В един или друг момент може би сте се чудили защо кучетата имат опашки. Тъй като животните се раждат с тях, е логично да се предположи, че са там с причина. Опашките предлагат няколко предимства за четириногите, освен че им помагат да изглеждат очарователни за хората, които срещат. Всъщност те са доста важни за ежедневието. Но замисляли ли сте се защо? Ето го и отговорът:

Движение

Повечето кучета са отгледани за определена работа, но не е нужно да ги наблюдавате как изпълняват някаква изключителна задача, за да видите опашките им в действие. Просто хвърлете любимата играчка на вашия любимец и го гледайте как я преследва. Или му обърнете внимание по време на забавна игра на преследване с друго куче. Това, което вероятно ще видите, е опашката на вашия четириног приятел, която работи, за да подпомогне умелото движение.

Тъй като животното трябва да промени посоката, докато бяга, тялото му се нуждае от малко допълнителна помощ. Ще забележите, че предните крака на вашето куче се движат в посоката, в която възнамерява да върви, докато задните продължават в първоначалната посока. Опашката обаче също се обръща в новата посока. Люлеенето ѝ в същата посока, в която се върти тялото, служи като противотежест на тялото на животното, като гарантира, че то няма да се отклони от курса или да се преобърне.

Баланс

Опашката на вашето куче редовно служи като противовес, не само докато бяга. Ако наблюдавате четириного, което върви по тясна повърхност, почти със сигурност ще забележите как опашката работи. Тя помага на животното да поддържа баланса си, като поставя тежестта на противоположната страна на наклона на кучето, подобно на това как ходещ по въже използва пръчка, за да запази баланса. Четириногите, които обичат да се катерят по различни повърхности, използват опашките си, за да балансират на неравна основа, като скали или дървета.

Комуникация

Не трябва да е изненада, че кучетата използват опашките си за комуникация. Със сигурност повечето от нас са посрещнати от щастлива, размахваща се опашка, когато минат през входната врата. Но опашките предлагат повече информация от това дали животното е щастливо или не. Кучетата ги използват, за да общуват предимно със себеподобни, но ние сме се научили да разпознаваме техните сигнали и сами да ги разбираме. Щастливо животно вероятно ще размахва опашка, докато уплашеното ще я пъхне между краката си.

Въпреки това размахването на опашка невинаги означава щастливо или дружелюбно четириного. В допълнение, махането свива мускулите около аналните жлези под опашката, разпространявайки уникалния аромат на кучето. Ето защо по-доминиращите животни държат опашките си по-високо, сякаш за да уведомят всички, че са наоколо. Покорните кучета обаче ги държат надолу в опит да намалят миризмата си и да останат незабелязани. Знаем също, че четириногите използват опашките за комуникация, защото изглежда, че това е заучено поведение. Палетата не махат с опашки, докато не навършат около 30-50 дни. Това е така, защото тази възраст е времето, когато започват да играят и да взаимодействат помежду си, научавайки се как да общуват.

Има няколко други причини кучетата да използват опашките си въз основа на тяхната порода. Известно е, че северните породи покриват носовете си с дебелите си опашки, когато е особено студено. Хрътките и другите бягащи кучета имат опашки, подобни на камшик, които им позволяват да променят посоката при изключително високи скорости. Водните породи, като ретривъри и водни спасителни кучета, имат дебели опашки, които действат като кормило, докато плуват. Така че, ако някога сте се питали какво точно прави опашката на вашето куче, знайте, че е полезна по много различни начини.