Представители на различни фермерски съюзи и сдружения в сектор "Животновъдство" алармират, че ако фермерите не получат подпомагане, предстои масово разпродаване поради фалити. Според животновъдите това се случва заради неправилна политика. Те алармират още от октомври за проблемите и финансовия колапс във всички сектори.

Към днешна дата една от причините за колапса е 100-процентното увеличение на фуражите. Но без тях не може да функционира нито една ферма. Задълженията на фермерите са в огромен размер - но това е единственият начин за изхранване на животните.  Според тях има пари в държавата, но никой не иска да ги даде. И дават пример със ситуацията в Европа - там също масово се затварят стопанства. Щом няма рентабилност, това е единственият полезен ход. Но за тези, които остават и се борят да оцелеят, държавата ги подпомага.

Затова секторът вече търси реални решения, обяви Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите. За 20 април е определена среща на животновъдите в Европейската комисия, която е последната им надежда. Защото 230 млн. са загубите за животновъдството. В Брюксел ще искат спиране на средствата за България, докато не се разкрие какво се случва у нас. И защо всички ставки за фермерите са намалени. 

А към днешна дата исканията са за увеличение с минимум 100% на предвидения бюджет за сектор „Животновъдство“. Настояват също така да се изплатят парите по Ковид мярката сега, да не се чака до юли - аргументът им е - животните са гладни. Другото искане е отпускане на помощ от 300 000 евро, допълнена с de minimis.

Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България настоява да информира всички, че България има мляко за 1 1/2 месец, ако се затвори вносът. А Михаил Михайлов, изпълнителен директор  на НСГБ, съобщи, че вече нямаме разплодни животни при нужда - броят им е само 40.  

Вижте и видео от брифинга