Още една изненда се крие в това забравено растение за лечение и подправка за вкусни гозби. В миналото зрънцата му се използвали като афродизиак от мъжете. Иначе цялото растение може да се използва по един или друг начин. Например младите листа и стъбла са вкусни в смесени салати с листни зеленчуци. Сминдухът е бил неразделан част и от варива, а още по-интересно е, че се използвал и като фураж за селкостопанските животни.
Trigonella foenum-graecum е латинското наименование, но може да се срещне и с имената чимен, смин, тилчец, крива мерудия, рогата чубрица и други.
Растението е братовчед на фасула, граха, баклата и останалите ценни бобови култури. Едногодишно растение е. Предпочита леки почви и сравнително късна сеитба – края на април. Разстоянията между растенията са малки – 15-20 см. Цъфти около юни, а шушулките със семената са много интересни. Около растението се носи аромат, особено сутрин.
Изполваемата част за лечение или в кулинарията са най-вече смлени или счукани семена. Твърди се, че именно чименът и чубрицата в състава на шарената сол събуждат апетита, но растението има още много ползи за човешкото здраве и не само.
В градината сминдухът е добър съсед за цветя и зеленчуци. Той оставя азот в почвата благодарение на азотфиксиращите бактерии.
Коментари