Група учени от Технологичния университет Нанянг (Сингапур) и Харвардското училище по обществено здраве Чан (САЩ) разработи „интелигентен“ материал за опаковане на храни, който е биоразградим, устойчив и убива микроби, вредни за хората. Също така може да увеличи срока на годност на пресните плодове с два до три дни.

Натуралните опаковки за храна са направени от зеин (царевичен протеин), нишесте и други природно срещащи се биополимери, импрегнирани със смес от естествени антимикробни съединения. Те включват масло от мащерка, често срещана билка, използвана при готвене, и лимонена киселина, която обикновено се намира в цитрусовите плодове.

Лабораторните експерименти показват, че когато са изложени на висока влажност или вредни бактериални ензими,

влакната в опаковката отделят естествени антимикробни съединения

убивайки обичайните опасни замърсяващи храни бактерии като E. coli и Listeria, както и гъбичките.

Опаковката е проектирана да отделя необходимото минимално количество антимикробни съединения само в отговор на наличието на допълнителна влага или бактерии. Това гарантира, че тя може да издържи на множество удари и да се съхранява с месеци.

Тъй като съединенията се борят с всякакви бактерии, които растат на повърхността на опаковката, както и върху самата храна, те могат да се използват за голямо разнообразие от продукти, включително сурово месо, плодове и зеленчуци.

В експеримента ягодите, опаковани в иновативната опаковка, остават свежи в продължение на седем дни, преди да се развие мухъл, в сравнение с ягодите, съхранявани в обикновени пластмасови кутии за плодове, които остават свежи само четири дни.