Полукомбайнът GL-4A е един вид реплика на машини за стандартни операции по бране на ябълки, круши и други сферични плодове

Нар (Pomegranate) има сега у нас по магазините в неограничено количество. Нормално. Реколтата от този богоизбран плод с редица здравословни възможности се събира от октомври до февруари. В Южното полукълбо - от март до май. В Азия основни производители са Китай и Индия. За Африка един от основните износители е Израел. Голям експорт правят и наропроизводителите от Южна Африка и Южна Америка, които снабдяват Европа, Англия, Русия и т.н. Сред тях се откроява в количествено отношение наропроизводството в Чили, Перу, Египет, Израел, Индия и Турция. За нас, макар че нарът го има в Южна България, от значение, като сериозен производител, е Турция. Повечето от едрите, червени, тежки плодове на щандовете на търговските вериги и магазини са именно оттам.

Вероятно мнозина любители на зърнестия плод си задават въпроса: как той се прибира от масивите с нарови дръвчета (с височина до 10 м)? Трябва да се има предвид, че периодът за беритба на пазарно ориентирана реколта от нар е сравнително кратък: големи количества трябва да бъдат събрани за няколко седмици, за да се запазят всички органолептични характеристики и хранителни свойства. В съзвучие със стила на нашия вестник да запознаваме читателите с различни, иновативни земеделски практики по света (сеитба, засаждане, обработки, борба с плевелите, прибиране на екзотични за нашите ширини култури) сега ще разкажем как се бере нарът. Единият, праначинът, е ръчният метод. Прилага се главно за специални, конкретни търговски нужди или преработки. Вторият е полумеханичният - съчетание

между ръчно и машинно прибиране

също за търговски цели или различни обработки и заготовки. Екзотични плодове и култури се прибират и напълно механизирано, което се прави с нарочно конструирани за целта комбайни. Но при нара, а още повече при райската ябълка, този способ все още не е на дневен ред.

При големи и средни нарови масиви се използва предимно вторият способ. Принципът на полумеханизацията (машина плюс оператор и екип от 2-ма до 10 души) е заложен в конструкцията на GL-4A, машина за бране на такива плодове на китайския бранд Zoomlion. Тя е с мощност 30 к.с., тегло 3 т и с около 2 т на час производителност. Работи в овощни насаждения при междуредие от 3-4 м, теренът не я затруднява, тъй като има клиренс 23 см. По същество Zoomlion представлява овощно оборудване с 2 платформи със специални модули. Полукомбайнът GL-4A е един вид реплика на машини за стандартни операции по бране на ябълки, круши и други сферични плодове. С прецизна технология и надеждна работа, съоръжението на практика освобождава и облекчава труда от високи натоварвания при беритбата, която се извършва ефективно и качествено. Машината работи с дизелов двигател със скорост до 15 км/час с трансмисия CVT. В беритбения процес участват 4-6 работници. Това е гъвкаво устройство с автоматично превключване на управлението на задните и предни колела, с минимален радиус на завиване 3 м, което му дава възможност свободно да се движи и завърта в овощната градина.

Шасито е регулируемо надлъжно на 8 и странично на 6 градуса, запазвайки възможностите за прибиране на плодовете дори по наклон от 15 градуса. Задължително условие е спазването на правилата за техническа безопасност за работниците и намаляване до минимум загубата на продукция. Двете, лява и дясна, платформи имат независимо управление. Работят независимо една от друга, обслужвани от 2Х2 дълги (2,3 м) и къси (1,2 м) конвейерни ленти. След като внимателно откъснат червените топки с различна големина, берачите ги поставят върху конвейерите. Получената продукция се товари автоматично в специалния контейнер на машината, който се върти постоянно с цел плодовете да се подреждат правилно и да не се нараняват. Това се постига чрез Ко ruit механизъм, който контролира равномерното въртене. Разтоварването им става чрез специална „вилица“, част от цялостна хидравлична система. Хидравликата осигурява възможност, чрез която различните работни модули се ситуират при промяна на условията в градината (например, различна височина на насажденията). На разположение на оператора са интелигентен мониторинг, диагностика, аларма тип CANBUS и комуникация за повреди в системата.

Друг тип многофункционална машина-платформа за нароприбиране е

напълно електрическият модел

Zoomlion,GL-4E. С тегло 2,5 т, той се задвижва от литиево-желязна батерия, тип LFP, с капацитет 35 кВтч. Тя осигурява мощност на самоходната „събирачка“ 25 к.с. при оптимална скорост 15 км/ч. GL-4E има капацитет на бране 1,5 до 2 т/час. При него е заложен повишен радиус на завиване - 5 м. Както се вижда, параметрите му са подобни на тези на дизеловата версия, така че елполукомбайнът също може свободно да оперира в овощен масив от всякакви валчести плодове. Очевидното му предимство (много съществено) е липсата на вредни емисии, с което отговаря на днешните екологични изисквания, формулирани от ЕК.

Свое инженерно решение за прибиране на реколта от качествени нарове дава и италианската фирма Frumaco. „Комплектът за нар“, както наричат фамилиарно този полумеханичен нарокомбайн е конструиран с дължина 5 м, ширина от 2 до 3 м и височина до 2,8 м. Специалистите го определят като сполучливо иновативно предложение за оптимизиране на механизацията при прибиране на такъв специфичен плод. От една страна нарът лесно може да се повреди, от друга - варира значително по размери, достигайки диаметър от 16 см и тегло над 1 кг. Frumaco се задвижва от четирицилиндров дизелов двигател с хидростатична трансмисия Lombardini с мощност 25 к.с. Осигурена е оптимална скорост от 10 км/час, при клиренс 20 см. Снабден е с хидравлично кормилно управление. Машината е с тегло 2,3 т, което може да се променя според конкретните изисквания на наропроизводителя. Същевременно е помислено и за нейната универсалност. Тя е гъвкаво съоръжение с радиус на завиване 4,2 м. И при нея контейнерът за набрани плодове се върти равномерно, за да се осигури безпроблемно и щадящо качествено товарене на „червените сфери“.

С нара трябва да се борави внимателно, предупреждават фермери от области с промишлени насаждения, за да се избягва

увреждане или нарези по кората

В изпълнение на това изискване системата на конвейерните ленти на Frumaco е оразмерена така, че да се справя с диаметъра и теглото на плодовете, както и с по-бързото пълнене на контейнерите. И разбира се, устройството и работните принципи на комбайна са съобразени с опазването на околната среда, както и със съхранението и бързата експедиция на продукцията, като се има предвид, че става дума за големи нарови масиви, неочаквани времеви промени, нестабилни пазарни ситуации.

Едни или други версии на комбайна са снабдени със специални мрежи срещу градушка или за слънце, с автоматична кормилна система с ултразвукови сензори и с иновативни системи (странични платформи и ленти) за пренос на плодове. Оборудвани са също и с 2 или 4 хидравлични подвижни или фиксирани задни платна за защита на персонала. В техния дизайн са предвидени и възможности за дистанционно управление. Имат и комплекти от автоматични, хидравлично осигурени, ремаркета за транспорт на продукцията.

Подобни са характеристиките и на по-малкия и компактен, стабилен и тих комбайн PIUMA 4WD с електронно управление на италианската REVO. Той е със задвижване 4Х4 чрез двигател Yanmar 25 к.с. Ширината му е 1,4 м, дължината - 5,5 м. Теглото му е два тона. Работата на машината се облекчава от удобния просвет от 23 см. Конструкторите са предвидили разширение на платформата, като с това се постига

по-висока степен на нежно боравене

с наровете. Новата конвейерна система Apple гарантира качеството им и пълни контейнерите само с изцяло запазени плодове.

В същото време PIUMA 4WD намалява времето за бране и разходите за труд. След прибиране на реколтата от него лесно се демонтират модулните елементи и приспособления конкретно за нарове. Машината бързо се пренастройва за работа в други градини със сферични плодове, каквито производителят е засадил. На пазара е предложена и по-новата версия PIUMA 4WD PG, с която се постига още по-прецизно и деликатно отношение при прибиране на наровете, почти равняващо се на ръчното прибиране, но с различна производителност. Това става благодарение на индивидуалното разполагане на плодовете в конвейерните ленти, върху които работниците подреждат всеки плод. 

Модел GL-4E с тегло 2,5 т, задвижван от литиево-желязна батерия, в шоурум
Модел GL-4E с тегло 2,5 т, задвижван от литиево-желязна батерия, в шоурум
„Комплектът за нар“ на Frumaco работи в масив от нарови дръвчета
„Комплектът за нар“ на Frumaco работи в масив от нарови дръвчета
Транспортната лента на нарокомбайна Frumaco отнася набрания плод във въртящия се контейнер
Транспортната лента на нарокомбайна Frumaco отнася набрания плод във въртящия се контейнер
По-малкия и компактен PIUMA 4WD се обслужва от оператор и 4-ма работници
По-малкия и компактен PIUMA 4WD се обслужва от оператор и 4-ма работници
Системите в PIUMA 4WD PG се отнасят особено нежно към „червените топки“
Системите в PIUMA 4WD PG се отнасят особено нежно към „червените топки“