За последните 2 г. обаче производството се е свило два пъти. Браншът настоява държавата да договори нови пазари с трети страни

България е трета по производство на угоен патешки и гъши дроб в Европа. На първо място е Франция, а на второ - Унгария, с която имаме сходни количества. Доскоро този традиционен за страната ни сектор произвеждаше по 6-7 млн. птици на година, но сега те са свити наполовина заради птичия грип и COVID.

„Кризата засегна всички ни, нормално е“, казва Пламен Челебиев, управител на най-голямото стопанство за отглеждане на патици у нас "Волекс". Според него както при хората, така и при птиците, докато не се въведе ваксина, птичият грип ще се повтаря всяка година. На европейско ниво са направени крачки в тази посока, като има разрешение за прилагане на ваксина. Но идеята е да се промени регламентът, който сега гласи, че в рамките на две години от ваксиниране не можеш да продаваш стоката си в ЕС. Това е и едното направление, в което държавата може да съдейства на производителите, като окаже натиск за бързото приемане на новите правила. Другото е администрацията да помогне в отварянето на нови пазари - Китай, Тайланд, Сингапур, Малайзия, а също САЩ, Канада, Австралия. Нещо, което не прави в последните 10-15 години въпреки опитите на бизнеса.

„Ако държавата иска да има повече приходи за нея и има желание да развива успешен и престижен за България продукт, това е начинът, по който да ни помогне“, заявява бизнесменът. Промотирането на страната ни е безкрайно нужно именно сега, след като нито COVID мерките помогнаха на сектора, нито българските производители ще могат отсега нататък да предлагат по-ниска от французите цена заради поскъпването на всички производствени разходи.

Въпреки, че у нас има клиенти – ресторанти, вериги, частни лица, едва 5% от патешките деликатеси се пласират в страната. Основният пазар за българските фирми остава Франция. Но там може да сполучи само този, който може да предложи по-ниска цена от тяхната на едро – около 22 евро/кг патешки дроб.

Още за пазара на гъши и патешки дроб четете в новия броя на в. "Български фермер" от 17-23 януари