Как да защитим от замръзване напоителната система в двора

Класическият вариант на изолация на водопроводните тръби не гарантира, че те ще преживеят нормално зимата. Дори само защото все още не се знае колко силни ще са януарските и февруарските студове, както и до каква дълбочина ще замръзне почвата.

Можете, разбира се, да опитате да заровите водопроводната тръба по-дълбоко или да я изолирате по-добре.

Това обаче ще доведе до допълнителни разходи за труд, а и не е сигурно, че резултатът ще отговори на очакванията.

Авторът на канала в YouTube "MIKHALYCH" споделя своя начин за защита на водоснабдяването си от замръзване.

Важно е да знаете  1 и 3 - горна и долна изолация; 2 - плитка; 4 - полупроводима графитна матрица; 5 - две медни жила.

1 и 3 - горна и долна изолация; 2 - плитка; 4 - полупроводима графитна матрица; 5 - две медни жила.

За тръбите авторът препоръчва закупуването на отоплителен електрически кабел, който често се използва при подово отопление. Веднага трябва да се отбележи, че това не е обикновен електрически кабел, а саморегулиращ се.

Той се състои от два медни проводника, които са свързани електрически помежду си със специален съпротивителен елемент, който отделя топлина при преминаване на електрически ток през него. Неговото съпротивление се променя в зависимост от температурата – когато тя се повиши, повишава се електрическо съпротивление, съответно силата на протичащия между проводниците ток намалява, намалява и количеството на отделяната топлина. При спадане на температурата, процесът протича в обратна посока и кабелът започва да отделя по-голямо количество топлинна енергия.

Или особеността на такъв електрически кабел е, че той може да регулира отоплителната мощност в зависимост от действителната температура на околната среда, а и да се предпази от прегряване.

Моля, обърнете внимание: може да бъде свързан към мрежата само при силни студове, когато съществува риск от замръзване на водоснабдителната система.

Подготовка на електрическия кабел 

На първо място, саморегулиращият се кабел, отрязан по дължина, трябва да бъде запушен от едната страна. Това се прави много просто:

* изберете една от страните на кабела, премерете 3 см от ръба и отстранете горната изолация с помощта на канцеларски нож;

* под изолацията има калайдисана медна плитка - тя също ще трябва да бъде премахната;

* под плитката има още един слой изолация - не е необходимо да я премахвате напълно, просто отхапете една от страните (лява или дясна) с клещи.

След това се нуждаем от термосвиваема тръба - отрежете я по такъв начин, че да е с 3 см по-голяма (в едната и другата посока) от оголената зона – т.е. 6 см.

Нанесете силиконов уплътнител или силиконово лепило върху края на жицата. След това вкарваме тръбата и я свиваме с помощта на сешоар или газова горелка.

Огънете края на термосвиваемата тръба, стърчаща отвъд кабела, поставете друго парче от нея отгоре, свийте с нагряване. Това ни дава много добре защитен край на кабела.

Процес на полагане 

От другия край на кабела внимателно отстраняваме настрани медните плитки (и навиваме на сноп, после ще ни трябва) и махаме част от изолацията: оставяме само две проводими жила и плитка.

Методът на свързване е по ваша преценка. В този случай майсторът е решил да свърже електрическия кабел към захранването през клемни блокове.

Свързваме медните проводници към "нула" и "фаза", а медната плитка ще трябва да бъде свързана към „заземяване“.

Обвиваме връзката хубаво с електрическа лента. След това поставяме термосвиваема тръба и отново я увиваме с електрическа лента отгоре (за по-голяма надеждност).

Прикрепяме нагревателния кабел към външната страна на водопровода и го залепяме с топлоустойчиво фолио. Освен това фиксираме електрическия кабел на места със свински опашки.
Накрая остава само да поставите тръбна изолация от разпенен полиетилен върху водопровода и да го вкопаете в земята от точка А до точка Б.