Важна грижа за лозите в началото на годината, когато зимните дни са благоприятни за дворна работа, е потягането на носещата конструкция.

Тази работа не бива да бъде дълго отлагана, защото скоро вниманието на всички стопани ще бъде насочено към резитбата, която е много отговорна операция.
Казахме вече, че растенията трябва да се проследят за наличието на някои опасни патогени – да се провери за подозрения за болестта антракноза, или не дай Боже за непривични тумуроподобни образувания, които са характерни за начало на бактериален рак.

Отделно от това работата в избата трябва да продължи системно и редовно.

Проверете състоянието на младото вино

Много пъти сме обяснявали, че това е задължително да се прави ежедневно, защото виното е един жив организъм, който отглеждаме.

Какво може да са забравили за него хоби винарите.
Нищо, че вече е завършила тихата ферментация. В младото вино продължават да протичат сериозни процеси - то съзрява и старее, а този процес, разбира се, е свързан с претакане.

В едни случаи при тази процедура се осигурява достъп на въздух, а кислородът от въздуха окислява някои съставки на младото вино и ги превръща в неразтворима утайка.

Освен това трябва да се знае, че благодарение на кислорода се изявяват по-силно багрилата в червените вина.

Претакането при всички случаи трябва да има за цел внимателно да отдели виното от утайките, които се отлагат в съда по време на съхранението му.

Внимание!

Ако утайките не се отделят, със сигурност ще влошат вкуса и аромата му. Нещо повече – именно в утайките се развиват микроорганизмите, които могат да причинят заболяванията на домашното вино.

Като правило е прието, че младите вина се претакат 3-4 пъти през годината. Малкото количество вино при домашни условия може да не дочака да стигне до третото и четвъртото претакане, но първите две са много полезни.

Първото претакане на младото вино е открито. Тогава под влияние на кислорода червените вина стават по-интензивно червени. Прави се така, че виното свободно да изтича в широк съд.

Има стопани, които го пускат да се разлива по дъска, което се прави по съвет на дядовците им за по-широк достъп на въздух, така че, ако желаете, другия път можете да използвате тази хитра традиция и вие.
Читателка наскоро ни попита за претакане без контакт с въздуха. Тогава виното се прелива от съд в съд с помощта на маркуч, на който и двата края са потопени в течността. За да не достига до дъното, откъдето ще погълне утайка, маркучът се привързва към пръчка, която придържа отвора му над утайката.

При претакането трябва да се спазват важни изисквания

На първо място е високата хигиена. Всички съоръжения, които ще се използват, трябва да бъдат добре измити. Съдовете, в които ще се преточи виното, се и дезинфекцират – това става чрез опушване със сяра – по 2-4 грама за 100 л обем.

Новият съд трябва да бъде напълнен. А, когато ви се налага да остане въздушно пространство, нещо което много често се случва, тогава в него се изгаря също сяра или сярна лентичка, след което се запушва. Да знаете, че тази дезинфекция се повтаря през зимата няколкократно и не е за подценяване, защото при съприкосновение с въздуха по повърхността на виното се развива гъбичката, която причинява болестта цветясване.

За претакане избирайте ясните и по-мразовити дни, когато атмосферното налягане е високо и утайките са плътно на дъното. За предстоящото второ претакане времето обикновено е такова в края на януари и началото на февруари.