Може да се отглежда като втора и покривна култура, а също и за зелено торене

Елдата е култура, която е почти непозната в съвременното ни растениевъдно производство. Тя се разпознава предимно от хората, които се хранят здравословно, тъй като се влага в разнообразни диетични продукти.

По принцип елдата има и стопански предимства, поради които заслужава да се включи в сеитбооборота на някои полета.

Елдата се отличава с високо съдържание на хранителни вещества, някои от които се определят като здравословни. Културата може да се отглежда без проблеми на по-бедни почви. Освен това има кратък вегетационен период, което я прави подходяща и за втора култура, както и за покривна.

Елдата принадлежи към семейство Лападови. Въпреки че се използва като зърнена храна, няма нищо общо с житните култури.

Срещат няколко видове елда, от които най-важни са:

- Fagopyrum cymosum — многогодишна елда

- Fagopyrum esculentum — обикновена елда

- Fagopyrum tartaricum — татарска елда

Като културно растене елдата е използвана още през 6000 г. пр. н. е. в Югоизточна Азия, като е била позната като черна пшеница, основно за храна на бедното население.

В Европа елдата намира бързо разпространение, заради ценните си хранителни качества. А в съвременния живот е един от символите за здравословно хранене.

Сред най-големите производители на елда са: Русия, Китай, Украйна, Полша, САЩ, Япония, Бразилия, Франция и др.

Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични особености

по време на растежа и развитието й.

* Тя е топлолюбиво растение. Семената й покълват, когато почвата се затопли над 8 градуса, но развитието на кълновете е по-добро при температура около 20 градуса. Растенията загиват при минус 4 градуса. Оптимална температура по време на цъфтежа е 17-20 градуса.

* Елдата е типично светолюбива култура. Не понася топлите и сухи ветрове. Близостта до водоеми и гора оказва положително влияние за културата.

* Елдата успява добре и на по-слабо плодородни, но добре разработени почви. Забележителна е способността на кореновата й система да усвоява трудноразтворими фосфати и калий, с което превъзхожда зърнените житни култури.

* Елдата има по-големи изисквания към почвена влага от зърнено-житните култури. При съдържание на 25-30% влага и достатъчно топлина растенията се развиват много бързо.

Елдата привлича пчелите и е медоносно растение

Медът от елда е тъмен на цвят и е подходящ за лечение на простудни заболявания. Тя е добър фураж за птици, прасета, зайци и преживни животни вследствие съдържанието на лизин и други незаменими аминокиселини. На полето е предпочитана от дивеча. Плявата и сламата от елда са ценен фураж за животните. Един килограм от нея се равнява на 0,5 кг кръмни единици.

От зърно и брашно на елда в много страни се приготовляват традиционни храни със специфични наименования: палачинки, спагети, кейкове, супи, пълнозърнести закуски (подобни на овесените ядки и корнфлекс), вегетариански и месни блюда, френско уиски и бира. С кълновете на елда се правят салати и се гарнират сандвичи. В Русия, Украйна, Беларус и други страни от семената на елдата се прави различни каши, а също се използват в много ястия като заместител на ориза. В Русия от брашно на елда се приготвят блини, а в страните на Северна, Южна и Източна Европа различни видове палачинки със специфични наименования.

Елдата е добра алтернативна култура за планински и полупланински райони с по-бедни почви. Предпочита леки и средно тежки, добре дренирани и аерирани почви със средно кисела до неутрална почвена реакция - pH 5.0-7.0. Неподходящи са тежки и преовлажнени почви с алкална реакция и високо съдържание на карбонати, както и образуващите кора.

Елдата изисква повече влага от пшеницата и ечемика,

най-вече по време на цъфтежа и образуването на семената.

Тъй като културата се опрашва от пчели, препоръчително е около насаждението да се разположат пчелни кошери.

Характерно за елдата е бързото и мощно развитие на растенията, благодарение на което успешно потиска нарастването на плевелите. Освен това тя усвоява трудноразтворими съединения на хранителни елементи и оставя след себе си почвата с по-добри физическите и химически свойства. Поради бързия си растеж и благоприятно въздействие върху почвата елдата може да се използва като покривна култура или за зелено торене

За разлика от житните зърнени култури

елдата има къс вегетационен период, което я прави изключително подходяща като втора култура

след ранни предшественици, каквито са рапицата и ечемикът. При късно зреещите сортове той е 70-90 дни, а при раннозреещите - 65-70 дни. Вследствие на късия вегетационен период тя може да се отглежда и като втора култура, например след рапица, като по този начин носи допълнителни доходи.

Елдата изисква добре обработена почва. Добри предшественици са бобовите култури, захарното цвекло и царевицата. Не бива да се засява след картофи. След предшественика през есента се извършва основната обработка чрез оран на 20-25 см, а предситбената подготовка включва 1-2 култивирания.

Сеитбата е редова, с норма от около 350 семена/кв. м с размер около 4 мм. При нормална гъстота и редовен посев на елдата на 1 кв. м се реколтират 250-300 растения.

Ниската продуктивност на посева от елда се дължи на

недостатъчното опрашване, дефицит на влага и хранителни вещества,

показва практиката.
Непосредственото торене и силното последействие от оборски тор е нежелателно, тъй като ускорява растежа на листата и стъблата, при което се получава повече слама и по-малко зърно, е друга особеност, на която трябва да се обърне внимание.

За елдата се използват умерени и ниски торови норми от порядъка на 5-6 кг N и 3-4 кг Р2О5 и К2О на декар. Специалистите по хранене уверяват, че културата реагира добре на сярно торене, както и на такова, включващо микроелементите бор и цинк.

Критичният период за формиране на добива при елдата е времето на цъфтежа, образуване и наливане на зърното. Условията през тези фази определят интензивността на опрашване на цветовете от насекомите, формирането на зърното и добива

Периодът на узряване е разтегнат, поради което жътвата трябва да се прави при преобладаване на семена в пълна зрялост. Може да се използва комбайн, приспособен за прибиране на соя.

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА  Елдата се използва като зърнена храна

Елдата се използва като зърнена храна
Елдата има стопански предимства, заслужава да се включи в сеитбооборота на някои полета
Елдата има стопански предимства, заслужава да се включи в сеитбооборота на някои полета

Елдата е относително богата на протеин – около 14%, като има високо съдържание на всички осем незаменими аминокиселини - лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фениланалин и валин.

В състава на белтъка й липсва глутен, което я превръща в ценен диетичен продукт. Съдържанието на мазнини е около 3% и на захари 2-2.5%.

Зърното на елдата е богато на витамини от групите на В и РР, както и на минерални елементи - желязо, калций, фосфор, цинк, магнезий др.

Консумацията на продукти от елда оказва ценно влияние на редица процеси, свързани със здравето на хората:

* По-ниското съдържание на въглехидрати, в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз, я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и със специален хранителен режим.

* Зърното на елда не съдържа глутен и продуктите от нея са подходяща храна за хора страдащи от глутенова алергия.

* Диетите с включване на елда са много полезни за хора с висок холестерол и кръвно налягане.

* Съдържанието на флавоноиди е условие за борба със стареенето на човешкия организъм.

* Консумацията на елда стабилизира нивото на кръвната захар. Заедно с просото тя има т. нар. алкално зърно, което е с киселинно-регулираща функция в храносмилателната система.

* Богатството на витамини и минерални елементи прави елдата важна хранителна добавка за активно спортуващите, практикуващите фитнес и джогинг и т.н.

* Високото съдържание на магнезий е важно за профилактиката на сърдечно-съдовата система.

* Семената на елдата са с високо съдържание на фибри и пектин, които благоприятстват отстраняването на вредните вещества от тялото и подобряват храносмилането.

* Съдържанието на желязо и лецитин действат добре на състоянието на черния дроб и панкреаса.

* Особено ценни за децата са закуските с цели зърна на елда, тъй като в обвивките на зърното са съхранени повечето ценни за здравето полезни съставки.

* От цветовете и листата на елдата се получава веществото рутин, използвано за лечение на склероза и хипертония, а и служи като профилактично средство срещу вредното влияние на радиоактивна среда при човека.

* Консумирането на елда поддържа кожата, косата и ноктите в добро състояние.

Елдата е неперетенциозна за отглеждане култура
Елдата е неперетенциозна за отглеждане култура
Елдата привлича пчелите и е медоносно растение
Елдата привлича пчелите и е медоносно растение
От елдата се приготвят полезни и здравословни храни
От елдата се приготвят полезни и здравословни храни