По всяка вероятност да, защото се търсят само по Коледа и Нова година, отговаря д-р Милен Йорданов, собственик на ферма „Върхът” в Стара Загора - единственият производител у нас на първокачествено пуешко месо

Жени Владинова

През току-що отминалите коледни и новогодишни празници направи впечатление, че в големите търговски вериги се предлагаха хубави български пуйки. За да разберем каква е тенденцията на пазара, разговаряхме с д-р Милен Йорданов, собственик на ферма „Върхът“ в Стара Загора, която е единственият производител у нас на първокачествено пуешко месо.

Да гледаш жива стока у нас е трудна работа. Фермерите в тези отрасли нямат фиксиран работен ден. Започват по тъмно в ранните сутрешни часове и приключват отново по тъмно. Рискът от загуби дебне отвсякъде. Разболее ли се едно животно или птица, разходите хвърчат нагоре. Понякога се стига дори до унищожаване и на болни, и на здрави птици и животни.

Големите проблеми в птицевъдството ни обаче са свързани не с отглеждането на различните видове птици, а най-вече с

реализацията на пазара.

Такъв е и случаят с производството на пуйки за угояване във фермата на д-р Милен Йорданов. И на въпроса защо модерни птицепроизводителни ферми трудно продават продукцията си на вътрешния пазар, д-р Йорданов дава ясен отговор:

Не сме равнопоставени с колегите от страните
членки в субсидирането

На този етап ферма “Върхът” отглежда пуйки и 50 ремонтни свине за майки и подрастващи за угояване. Навремето всички сгради бяха пълни - с кокошки, родители, но вече не е така, си припомня Милен. Най-голямото количество пуйки се зарежда есента и са готови за декември - януари, когато търсенето е най-голямо. Тази година

за Коледа и Нова година продажбите ни са около
50-60 тона пуешко месо

казва д-р Йорданов. През останалите месеци от годината пак се отглеждат пуйки, но в по-малки количества, защото няма търсене. Така че производството е свито не защото няма пазар, а защото има голямо предлагане на вносни продукти, и то на по-ниски цени. Така много скоро постепенното свиване на българското птицепроизводство ще доведе до замиране на целия сектор.

Абсурдно е, че това, което се случва, е изцяло законно, защото при подписването на договореностите за вътрешния европейски пазар, са

пренебрегнати интересите на българските птицепроизводители

Затова след няколко години българският потребител ще купува само вносно птиче месо, прогнозира д-р Йорданов.

Как ще стане това ли, много просто: Стоката, която се внася и се предлага в момента на българския пазар, е много по-евтина от родното производство. И за съжаление много скоро в близко бъдеще тя ще стане причина за

ликвидиране на българския птицевъден сектор

И когато той изчезне, ще има в излишък вносно птиче месо, но цената му за 4-5 г. ще тръгне в обратна посока и ще се покачи, защото ще остане без конкуренция. Може би ще останат 2-3 големи български птицевъдни ферми, производителки на птиче месо, колкото да има българско присъствие на вътрешния пазар, но техните цени също ще са много високи.

Може ли нещо да се промени? Може, ако има субсидии за българското птицевъдство, но няма кой да ги даде. Защото има ограничения от т. нар. вътреобщностна търговия в ЕС и според подписаните клаузи всичко е законно. Чисто и просто нашите представители са проспали момента да защитят българското птицепроизводство. И това или е липса на професионализъм, т.е. присъствали са хора, които нищо не разбират, или още по-лошо - допуснато е умишлено, смята д-р Йорданов. И привежда пример:

поляците защитиха сектора си и надминаха
дори германците

и в момента доминират на европейския пазар. Но това става благодарение на стабилната позиция на техните еврокомисари и национална политика в защита на полското птицевъдство. По същия начин поляците осигуряват възможност за развитие и на свиневъдния си сектор, където също са водещи в Европа.

Другият проблем - за съжаление е много малък броят на търговците и на потребителите, които търсят качествения роден продукт. Така че дори не може да се говори за липса на пари при потребителя, а за

липса на информираност и некоректна пазарна
конкуренция

И отново стигаме до въпроса - кой трябва да се намеси, за да се търгува по правилата. Вече стана ясно, че правилата за сектора са подписани в ЕС и не подлежат на промяна.А проблемите в птицевъдството веднага рикошират и в зърнопроизводителите.

И в момента има свръхпредлагане на зърно, но няма кой да го купува, защото цените са високи, броят на животните у нас рязко е намалял, а фермерите нямат достатъчно пари. Остава единственият вариант зърното да се изнася. Така че това, което земеделците ни произвеждат, все по-малко може да се продаде в България. А и на външния пазар търсенето се променя заради високата цена на зърното. Затова много скоро и зърнопроизводителите ще свият производството.

За съжаление натам вървят нещата. И всичко, което е изградено с много труд и желание за работа, ще отиде на вятъра. И вече няма да има трето поколение фермери, прави мрачни прогнози д-р Йорданов.

В момента много от колегите му се занимават със стокови носачки, други с бройлери, трети с люпилни. И за съжаление няма никаква светлина в тунела, смята д-р Йорданов. Макар че през всичките изминали години секторът никога не е бил в блестящо състояние, то сега вече нещата опират до оцеляване на българското птицепроизводство.

 За Коледа и Нова година продажбите на ферма „Върхът” са около 50-60 тона пуешко месо. През останалите месеци от годината пак се отглеждат пуйки, но в по-малки количества, защото няма търсене, казва д-р Йорданов
За Коледа и Нова година продажбите на ферма „Върхът” са около 50-60 тона пуешко месо. През останалите месеци от годината пак се отглеждат пуйки, но в по-малки количества, защото няма търсене, казва д-р Йорданов
Стоката, която се внася и се предлага в момента на българския пазар, е много по-евтина от родното производство. И за съжаление много скоро в близко бъдеще тя ще стане причина за ликвидиране на българския птицевъден сектор, категоричен е д-р Йорданов

Снимки Андрей Белоконски
Стоката, която се внася и се предлага в момента на българския пазар, е много по-евтина от родното производство. И за съжаление много скоро в близко бъдеще тя ще стане причина за ликвидиране на българския птицевъден сектор, категоричен е д-р Йорданов Снимки Андрей Белоконски