Кози, овце и други дребни животни изискват специално внимание, когато става въпрос за хранилки. Тази, която ви предлагаме, може да побере до една и половина квадратна бала сено и е проектирана за лесен достъп както за агнета, така и за възрастни овце. Размерът е идеален и за кози, понита и друг дребен добитък.

Ще разделим направата на хранилката на три основни етапа, като подробно описваме отделните стъпки. Първо ще направим горния кош за сеното, след това хранилката на долния етаж, а накрая основата, с дръжки за лесно преместване.

Списък с инструменти: бормашина с накрайник и свредло, чук, трион (по избор циркуляр), рулетка, ъгломер, молив/тебешир, болторез, пирони, винтове за дърво, такер за мебели.

Още ще ви трябват:

* 6 летви (5х10 см) с дължина 2,50 м, нарязани, както следва: 3 летви с дължина 120 см; 2 - по 60 см; 2 - по 45 см; 2 -по 105 см; 2 - по 125 см и 2 по 130 см.

* две греди (10x10 см), дълги 75 см.

* платно шперплат с дебелина 12 мм и размер 50 смx120 см.

* 1 мрежа за хранилка - използвайте болторез, за да отрежете 2 равни парчета от 60х115 см. Уверете се, че не сте оставили остри ръбове.

Горната част

Намерете средата на 60-сантиметровата летва, или 30-тия см. Маркирайте по 5 см от средата в двете посоки – в ляво и дясно. Получава се отсек от около 10 см. широка (или колкото да може да влезе после опорната летва от 105 см). Направете няколко среза с дълбочина 2-3 см с циркуляр или трион между двете крайни черти. Изчукайте парчетата, докато се изчистят.
Маркирайте и центъра на трите летви от по 120 см – той е на 60-тия см. Закрепете с телбод или такер една част от мрежата върху центъра на едната летва и оставете мрежата леко разхлабена. Закрепете с телбод приблизително на 10-тия см от всеки край и по една в края. Мрежата трябва да се движи свободно във всяка скоба.

Обърнете летва и закрепете мрежа на втора летва. Повторете мястото на връзките по същия начин.

Сега хващаме втората мрежа, която закрепяме с телбод на долната летва (отвътре) и на горна летва (отвън). Трябва да оформим „V” форма, като двете горни летви са от външната страна на мрежата, а свързващата летва – от вътрешността на мрежите.

Идва ред да поставим хранилката в рамката:

* Вземете 60-сантиметровите летви, предварително издълбани, с вдлъбната страна навън. Подравнете ги с външните ъгли на вашия кош и ги закрепете с винтове от двете страни.

* Вземете летвата от 105 см, измерете 10-тия см от единия ѝ край. Като използвате същия метод за нарязване, използвайте циркуляра, за да нарежете тази секция с дълбочина 2 см чак до края. От другия край – между 17 и 27-ти см измерете и маркирайте 10-сантиметров участък, където ще прикрепите долната „паница“. Нарежете и избийте този участък с чук, като го направите възможно най-гладък с помощта на шкурка. Повторете на другата летва – двойник.

* Закрепете с винтове горния край на дългата летва на място върху вдлъбнатината на късата 60-сантиметрова летва, за да създадете вертикална опорна основа. Центрирайте долната летва на мрежата и я прикрепете към носещата летва с два винта. Обърнете и повторете от другата страна.

Помощна „паница“ 

* С помощта на винтовете за дърво закрепете 45-сантиметрова летва към вътрешността на 125 см летва. Повторете от другата страна. Прикрепете друга летва с размери 125 см към другата страна на втората 45-сантиметрова летва, за да оформите рамката на „паницата“.

* Поставете шперплата върху правоъгълната рамка, оставяйки 2 см пространство от двете къси страни. Забийте с пирони на всеки 20-25-ти см по цялата страна. Обърнете с дясната страна нагоре. С помощта на бормашината пробийте дупка във всеки ъгъл на шперплата за оттичане на водата.

* Поставете цялата „паница“ в прорезите на опорните греди от 105 см. Закрепете с 3 винта в триъгълен модел. Повторете от другата страна.

Долната част 

Намерете центъра на гредите и изрежете вдлъбнатина от 10 см, в която да поставите вертикалните летви. Регулирайте дълбочината на циркуляра до дълбочината на 5 см. Или използвайте триона, за да направите черти многократно. С помощта на чука избийте набраздената дървесина на двете греди.

Фиксирайте гредите върху дъното на вертикалните опори. Подравнете ги наравно на дъното и ги закрепете на място с четири винта за дърво в квадратен модел. Уверете се, че гредите са равни отдолу, за да предотвратите люлеене.

За да улесним преместването на този проект в полето, ще прикрепим плъзгачи към дъното. Вземете последните две летви с размери 130 см. Поставете на плоската страна. С помощта на циркуляра отрежете всеки край под ъгъл от 45 градуса. Повторете с другата. Сега трябва да имате комплект, който прилича на ски.

С помощта на два винта за дърво прикрепете всяка летва към двата края на гредите отдолу. (За допълнителна лекота пробийте болт към долната част на всяка страна с халка върху него. Когато пода около вашата хранилка стане мръсен, просто прокарайте въже през халката и плъзнете хранилката на ново място.)