Под 4000 са стопанствата, в които се отглеждат биопродукти у нас, сочат данни на министерството на земеделието. Голяма част от биоземеделците се занимават с растениевъдство, а животновъдните стопанства в био-сектора са едва 255. 

Анализът на биостопанствата, цитиран от БНР,  е част от общия анализ на земеделието у нас, който ресорното министерство прави, за да изработи стратегия за субсидиране през следващия програмен период.

Растениевъдните биостопанства в България са 3031. Те обработват малко над 165 000 хектара земя, като според анализа на агроведомството, това е под 4 на сто от общо обработваемата земя.

Най-голям е броят на стопанствата, ангажирани с трайни насаждения. Те обработват 13% от общите биоплощи.

Според данни от преброяването през 2020 г. животновъдните стопанства, които се занимават с биологично производство са само 255. В това число обаче не влизат биопчеларите. Те са близо 2000 и отглеждат 1/4 от пчелните семейства у нас.

По данни на браншовите организации пчелният мед е единственият биопродукт, който се произвежда в България в достатъчни количества, за да задоволи нуждите на пазара.