Веганство

Кучетата предпочитат месо, но веганска или вегетарианска диета е възможна с подходящите добавки. По здравословни и етични причини много от човешките почитатели на това хранене избират да го споделят с домашните си любимци.

Както вече сме казвали, кучетата са всеядни. Те ядат месо, риба и домашни птици, но също така могат да извличат хранителни вещества от голямо разнообразие от източници, включително зеленчуци, зърнени храни, плодове и бобови растения.

Рисковете от веганска диета за кучето са:

* да не получи целия протеин, от който се нуждае;

* да изпита дисбаланс на определени аминокиселини, като таурин и L-карнатин;

* да страда от недостиг на витамини или минерали.

За да компенсирате тези рискове, трябва да включите добавки към диетата. На пазара има различни, но е изключително важно да изберете такава, която осигурява таурин, L-карнатин и витамин B 12.
Търговската храна може да облекчи притесненията ви относно диетични дисбаланси. Ако все пак решите да приготвяте домашни ястия, най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да формулирате правилно балансирана диета.

Имайте предвид обаче, че в дивата природа кучетата предпочитат протеини от животински произход. Важно е те да консумират храна, която най-много наподобява това, което биха яли, ако ловуват сами.
Повечето ветеринари силно съветват да не подлагате пале на вегански режим и препоръчват да планирате по-чести прегледи, включително кръвни изследвания, за кучета, които са на такова хранене.

Кето диета

Кето диетата се състои от много ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерени нива на протеин. Това причинява загуба на тегло поради начина, по който клетките използват въглехидрати срещу мазнини, за да произвеждат и съхраняват енергия.
Обикновено клетките превръщат въглехидратите в глюкоза, която след това или се използва незабавно за енергия, или се съхранява в черния дроб като гликоген. Но ако премахнете повечето въглехидрати от диетата, тялото ще изразходва натрупания си гликоген в рамките на няколко дни и няма да има повече гориво. Тогава се казва, че тялото влиза в състояние на кетоза, при което основно работи с кетони от мазнини вместо глюкоза от въглехидрати.

Доказано е, че кетозата потиска апетита, намалява нивата на инсулин и увеличава изгарянето на мазнини, поради което кето режимът е успешен като дългосрочна диета за отслабване. Високото съдържание на протеин поддържа мускулите, за разлика от гладната диета.

Кето диетите за кучета също набират популярност, но ветеринарите посочват, че засега има ограничени данни, подкрепящи използването им. Голяма част от ентусиазма се основава на спорни доказателства.
Един от основните защитници е KetoPet, организация с нестопанска цел, основана през 2014 г., за да помогне в приютите на кучета с рак, които иначе биха били евтаназирани. Животните са били поставени на кетогенна диета, като кръвта им е наблюдавана, за да се гарантира, че са в състояние на кетоза. Въпреки че режимът не е лечение, повече от половината кучета, които са минали на него, са били живи и активни месеци след очакваната продължителност на живота. Някои дори са се оказали без рак, въпреки че са били диагностицирани с много агресивни форми на болестта.

Преминаването към кето може да има други ползи. В скорошно проучване на 21 кучета с епилепсия на кето диета, седем са имали 50-процентово намаление на честотата на припадъците, а три са били без припадъци. Кето може също да помогне на четириноги с диабет, а защитниците на диетата твърдят, че оказва влияние и за намаляване на възпалението, подобряване на здравето на черния дроб и на цялостното здраве.

Как да преминете на режима

Ако кучето ви се скиташе из дивата природа, то би било близо до кето диета. Всъщност вероятно щеше бъде на гладна диета, но да предположим, че е умел ловец и не му се налага да търси храна от контейнери за боклук и покрай заведения за бързо хранене.

Съотношението въглехидрати/протеини/мазнини на типична плячка е близко до кетогенната диета. Близо, но не съвсем. И тъй като повечето от нас всъщност не искат да слагат мъртво зайче в купа, ние се обръщаме към домашно приготвени или търговски кето диети.

Кучешката кето диета трябва да се състои от 70% мазнини, 25% протеини и 5% въглехидрати на базата на суха материя (това означава след като цялата влага се извади). Една кето хранителна пирамида би имала основа от прясно мускулно месо, тлъста риба и месо от органи, последвано от яйца, сирене и масла, след това зеленчуци като марули, броколи и моркови, гарнирани с няколко ядки и горски плодове.

Имайте предвид, че тъй като тялото се приспособява към изгаряне на мазнини вместо въглехидрати, вашето куче може да се почувства летаргично в продължение на няколко дни (при хората това се нарича кето грип). Също е възможно да има диария или запек, а увеличените мазнини могат да повишат вероятността от панкреатит.

Бързо търсене в интернет ще предостави различни рецепти за кето кучета в допълнение към търговските храни. Имайте предвид, че някои диетолози са загрижени, че тези диети нямат обширни изпитания за хранене, на които големите компании за кучешка храна подлагат своите продукти – тоест, освен ако не смятате вълчите предци на вашия любимец за най-добрите субекти за изпитване на хранене.

Въпреки че не е непременно най-новата, кетогенната диета се превърна в една от най-популярните през последните няколко години. Поне за хората. Но кето също става популярно за кучета. И може би това не е просто мода.

Кето диетите са били използвани още през 20-те и 30-те години на миналия век за лечение с известен успех на епилепсия при хора, но когато се появяват по-добри лекарства, те губят популярност. Сега има подновен интерес към тях не само за управление на епилепсия, но и за забавянето на деменцията и особено на рака. Раковите клетки имат променен метаболизъм и не могат да използват мазнините за енергия. Ако не могат да получат глюкоза от въглехидрати или глутамин от протеини, техният растеж и размножаване се забавят. Според някои проучвания мишките на кетогенни диети имат значително по-бавен растеж на тумора.