Използването на отпадъчни продукти от домашни птици и прасета за фураж в ЕС е по-близо до разрешението

Европейският комитет по растенията, животните, храните и фуражите (Комитет PAFF) излезе с предложение да се разреши използването на странични животински продукти от домашни птици за фураж на свине и от прасета за фураж на домашни птици. Освен това PAFF е на финалната права за разрешаване използването и на насекоми в храната за животни.

Комитетът PAFF се състои от представители на всички страни от ЕС и се председателства от Европейската комисия. Мандатът на комисията PAFF обхваща цялата верига за доставка на храни – от проблемите със здравето на животните във фермата до продукта на масата на потребителите – като помага на ЕС да се справя ефективно с рисковете за здравето на всеки етап от производствената верига.

Проектопредложението на Европейската комисия е за разрешаване отново на така наречените

PAPs: преработени животински протеини
във фуражите за домашни птици и свине. Това е изменение на закона, известен още като законодателството за СЕГ (Спонгиформна енцефалопатия по говедата). След кризата със СЕГ в Европа преди години бе забранено храненето на селскостопански животни с животински протеини. Храненето със странични продукти на и от преживни животни е изключено от изменението на закона. Европейският парламент и Съветът тепърва ще разглеждат предложението, но няма да има обвързващ вот. Не се очаква да има сериозни възражения от страна на Европарламента и Съвета. Много от европейските фермери и фуражопроизводители задават въпроса илюзия ли е,че животинската храна може да замени консумацията на соя? Отговорът трябва да се търси в

европейската протеинова стратегия
която се очаква да разреши отново включването на животинските протеини в храните за животни. Този план подчертава необходимостта да станем по-малко зависими от трети страни за доставките на протеини, твърдят привържениците на протеиновата стратегия. Според тях от хранителна гледна точка преработените животински протеини са отличен фураж, с висока концентрация на лесно смилаеми хранителни вещества като аминокиселини и фосфор, както и високо съдържание на витамини. Повторното разрешаване на преработен животински протеин от непреживни животни при непреживни животни ще намали тази зависимост от протеини от трети страни, се казва в предложението.

Позицията на бизнеса

Хенк Флипсен, директор на нидерландската търговска асоциация Nevedi, е за новата стъпка. Според него е добра новина, че използването на странични животински продукти в дажбите на животни е все по-близо. Позицията си обяснява с факта, че все повече ще се налага да се търсят нови суровини. Освен това пазарът и логистичните възможности са тези, които определят дали животинското брашно действително ще се използва от холандската фуражна индустрия.

Някои сериозни пречки пред PAPs

Има страни в Европа, които са важни за износа на Нидерландия, а те са много критични към използването на странични животински продукти във фуражи при производството на яйца, месо или млечни продукти.

Опасенията са, че потребителите в тези страни може да не искат продукти, получени от животински протеини, на рафтовете в търговската мрежа.

Освен това не всички производители на фуражи могат да се вместят в логистиката, за да го използват. Защото трябва да могат да държат суровините за различните видове фуражи напълно отделно.
И не на последно място е илюзията, че животинското брашно може да замени цялата консумация на соя (както някои си мислят). Но може да бъде алтернатива на соята като суровина за фураж. А това би помогнало при нарастващия недостиг на фуражи на глобалния пазар. А по всичко личи, че тенденцията в негативна посока не само ще продължи, но и ще се засилва.