Често е описван като подправка, по-скъпа от благодорните метали според собственото си тегло

Високата цена и невероятният вкус, който придава на ястията, приготвени с него, са само две от причините, които подтикват все повече хора да си кажат: „Не мога ли и аз да отглеждам шафран? Ще подпомогна семейния бюджет! Имам земя, имам желание, цялото семейство ще помага...“

Да, можете! И това е краткия отговор. Съвсем лесно и на достъпна цена можете да се сдобиете с луковици, да прочетете купищата информация в интернет пространството за това колко елементарно е отглеждането, колко много ръчен труд е необходим за реколтирането (но българина не се плаши от работа, нали?), колко ценна е подправката за здравето на човека, колко висока е цената на изсушения продукт и т.н.

Но илюзията се разпада за голям процент от производителите след някоя и друга година. Както се казва, птиците се броят наесен. В началото е интересно, ентусиазмът е движеща сила, добивът е задоволителен, и расте с всяка следваща реколта, и предизвиква чувство на гордост и удовлетвореност.

След това става мъчно – няма пазар. Няма реализация за малките производители, въпреки обещанията за успех, защото големите (на световно ниво) са вдигнали летвата много високо – сертификати, качество, количество, влажност, съдържание на пигменти, на кетони, на какво ли не... И бай Иван с неговия грам, добит с труд и пот, е малка рибка в океана.

Ако не вярвате влезте в групите в социалните мрежи. Там ще намерите предимно негодувание, труд и вложения на вятъра, много луковици за продажба и много, много въпроси.

Жътва 

Именно през есента се берат ценните стигми. Всяко дребничко лилаво цветче дава точно 3 на брой - наситено червени, нежни и крехки, обещаващи богатство.

Всяка луковица пък се намножава по вегетативен начин, образувайки доста детки, за сравнително кратко време. Така след 3-4-5 години цветовете стават много, ценните стигми също, а насаждението започва да расте на размери.

Стигмите трябва да се изсушат възможно най-бързо, при специални условия и в чиста среда, за да се запазят по-дълго време.

В двора 

Ако обичате да похапвате ястия с шафран или сте разбрали колко полезен е той за здравето, то най-лесно ще бъде да си купите готова, изсушена подправка. Хем ще подпомогнете наистина бюджета на някой малък производител, хем няма да се занимавате с градинарство.
Ако обаче искате да опитате да отглеждате лилавите цветчета, внимавайте откъде се сдобивате с посадъчен материал. Най-подходящото време за засаждане зависи от района, но за тази година приключи. Тоест, дори да намерите луковици, има голяма вероятност да са поизсъхнали или прорастнали, защото не могат да се съхраняват добре, покоят им е настабилен.

Минзухарът цъфти наесен 

За разлика от чисто декоративните си събратя, Crocus sativus – шафрановият минзухар цъфти наесен. Цикълът му на възпроизводство и вегетация е обърнат малко наопаки. Подобен е случаят с още едно растение, наречено колхикум по научно, но есенен минзухар разговорно. Той обаче е отровен.

През пролетта и лятото при тях се появяват само листата. Развиват се и отмират, но преди това спомагат натрупването на запасни хранителни вещества в луковиците. След това започва цъфтеж – обилен, грабващ погледа и огряващ градината.

Тънкостите на засаждането 

За да отгледате шафранов минзухар, както споменахме, на първо място е важно качеството на посадъчния материал. Освен това, почвата да е дренирана и да не задържа за дълго излишна вода. Необходимо е и много слънце.

Схемата на засаждане е всяка луковица да има около 15 см лично пространство. Дълбочината варира според типа на почвата, като препоръките са между 7 за тежките почви и 13 см за по-леките.
Около 50-60 луковици са необходими, за да се сдобиете със супена лъжица стигми. Това може да ви ориентира какво количество да засадите, колко място да отделите и т. н.

След засаждане грижите са минимални – едно подхранване годишно, поливки при необходимост и плевене, ако се налага.

Повече от 5 причини да готвим с него

1. Той е мощен антиоксидант

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от съставки, които действат като антиоксидант.

Малка част от тях са кроцин, кроцетин, шафранал. Първите два са каротеноидни пигменти и на тях се дължи червеният цвят. Те са мощни антидепресанти, спомагат намаляването на апетита и загубата на телесно тегло при хора с наднормено такова.

Шафраналът е причината за вкуса и аромата на подправката. Той спомага подобряване на настрението и паметта, способността за учене и запомняне.

2. Помага в борбата с рака  

Именно високото съдържание на антиоксиданти спомага неутрализирането на вредните свободни радикали. За тях се знае, че са причината за хронични заболявания, сред които е и рака.
В съдов лабораторен опит е доказано, че шафрана и неговите съставки селективно убиват и потискат раковите клетки, но не вредят на нормалните и здравите. Ефектът има и върху кожата, простатата, дробовете. Най-малкото, което се твърди от учените – раковите клетки стават по-поддатливи на лечение при лабораторните съдови анализи, но все още предстоят много изследвания.

3. Смекчава предменструални болки 
Предменструалният синдром е термин, който описва физическите, емоционалните и физиологичните симптоми, които се появяват непосредствено преди менструалния период.

При тестове с жени на възраст от 20 до 45 години е установено, че дневен прием или дори само по-продължително вдишване на аромата на шафрана дава по-добри разултати в сравнение с плацебо ефекта на част от групата.

Главоболие, стрес, нервност, болки и спазми преминавали значително по-леко при реално тестваната група.

4. Действа като афродизиак
Либидото може да бъде повлияно с много продукти на растителна основа и шафрана е един от тях. Според проучвания сексуалното желание, и всички свързани с него функции, с изключение на възпроизводителността могат да бъдат повлияни с дневен прием на минимални количества шафран и при мъжете, и при жените.

5. Влияе на апетита и теглото  

Похапването може да се превърне в изключително вреден навик, особено, ако ставаме през ноща, „лекуваме“ стреса с нещо сладичко или се тъпчем до издуване всеки път.

Ефектът, който учените са наблюдавали е понижаване в апетита, по-бързо засищане на глада и постепенно намаляване на теглото. Освен това мазнините в тялото също се редуцирали, повлияни от регулярния прием.
Предполага се, че подобряването на настроението има значителна роля.

6. Още ползи от шафрана

Поради големия потенциал на скъпата подправка, учените не спират да провеждат опити. Засега свързват ползотворните ефекти от приема на шафран с подобряване на сърдечната дейност, понижаване нивата на лошия холестерол, нормализиране нивата на кръвната захар, подобряване на зрението при възрастни хора, подобряване на паметта и мозъчната дейност при страдащи от Алцхаймер.

Как се консумира? 

Дори в малки дози вкусът и ароматът на шафрана са изключително подчертани в редица ястия. Широка е употребата му с ориз.
Най-добрият начин да извлечете и цвят, и вкус от стигмите е като ги накиснете в гореща, но не вряща вода или пък обратно – във вода с кубчета лед. Оцветената течност се добавя в ястията заедно с подправката.

Самата тя се намира сравнително лесно в търговската мрежа под формата на изсушени стигми или прах, но за да бъдете сигурни, че е прясна и качествена, съветът ни е да се обърнете към производител.
Говорейки колко е скъп шафранът, най-вероятно повечето хора просто се отказват да го купуват, но съвсем малко количество стига за доста дълго време, а и не бива да се прекалява, за да не „пресолите манджата“, както се казва.


Снимки: Pixabay.com, Flickr.com, Pxfuel.com